Türkiye, 2016 yılında rafa kaldırdığı yaz-kış saati uygulamasını yeniden tartışmaya açıyor. Dünya’da 40 kadar ülkede kış saati uygulanırken 100’ün üzerinde ülkede uygulanmıyor. Ülkemiz 1972 yılında başlattığı kış-yaz saati uygulamasına 2016 yılında son vermişti. 2016 yılından bu yana ise yaz saati tüm yıl için uygulanıyor.

Avrupa Parlamentosu 2018 Mart ayında, 2021 yılından itibaren yaz saati uygulamasının kalıcı olması yönünde oy kullanmıştı. Ancak son söz ülkelerin meclislerine bırakıldı ve herhangi bir değişiklik gerçekleşmedi.

Hava Zifiri Karanlık İşe ve Okula Gidiyorlar

2017 yılından bu yana özellikle Aralık ayında sabah okula ve işe gitmek için çıkan öğrenci ve vatandaşlar zifiri karanlık ile mücadele veriyor. Geçtiğimiz günlerde bir veli çocuğuna okula gönderirken videoya çekmiş Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulunmuştu.

Kış saatinin uygulanmamasına tepki gösteren veli  ''Şu çocuklara yazıktır, günahtır'' sözleriyle durumun vahametini açıklamıştı.veli-isyan-etti-bir-biz-sokaktayiz-bir-de-baskina-giden-ozel-harekat

Ülkenin farklı yerlerinden gelen ihbarlar ve şikâyetler sonrası durumun yeniden tartışılacağı iddia edildi. Sosyal medyada yer alan bazı kaynaklar bir sonraki Bakan Kurulu toplantısında konunun görüşüleceğini ifade etti.

Avrupa’da Kış Saati 29 Ekim’de başlıyor yaz saati ise 31 Mart tarihinde başlatılıyor. Kış saati uygulamasında saatler 1 saat geriye alınıyor.

Türkiye’de Kış Saati Uygulamasının Kalkmasının Sebebi Nedir?

Ülkemiz 2016 yılında güneş ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla kış saati uygulamasını terk ederek kalıcı yaz saati uygulamasına geçmiş ancak Bakanlar Kurulu'nun böyle bir yetkisi olmadığını belirten Danıştay, kararı iptal etmişti. Tüm bunlara rağmen 2017 yılı itibarıyla tamamen yaz saatine geçildi.

Veliler İkiye Bölündü

Bazı veliler uygulamanın özellikle doğu illeri için çok faydalı olduğunu belirtirken, kış saati uygulanması durumunda çocukların karanlık saatlerde okuldan çıkacaklarını ifade ettiler. 

Editör: Tugay AKSOY