Kasım’da seminerlerin yüz yüze olacak açıklamasından sonra öğretmenler seminere gitmezse ne olur? Cezası nedir? Soruları gündemden düşmüyor. Bizde soruların cevaplarını açıklıyoruz.

Seminere Katılmamanın Cezası

Öğretmenler Kasım ayında ara tatilde gerçekleşecek yüz yüze seminerlere katılıyor.  Öğretmen seminerleri olarak da adlandırılan mesleki çalışmaların başlamasına az kaldı. Bazı öğretmenler mazeretten dolayı bazıları ise kızgın olduğu için katılmamak istiyor. Peki katılmayanlar hangi bedelleri ödeyecek soruları gündemden düşmüyor.

Öncelikle şunu söylemek gerekiyor. Kasım seminerlerine katılmak zorunludur. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun  öğretmenlerin izin ve tatilleri başlıklı 50A. Maddesinin 1. Fıkrasında şu yazar;

"öğretmenler yönetmelikle belirlenecek meslekle ilgili çalışmalara katılmakla yükümlüdürler."

şeklindeki hükme göre öğretmenler mesleki çalışmalara katılmak zorundadır. Öğretmenler mazeretsiz bir şekilde seminerlere katılmadığı durumda bazı cezai uygulamalar gerçekleştirilir. Bu cezai işlemler;

  • disiplin soruşturması başlatılabilir,
  • kınama cezası verilebilir.

Okulda Kasım seminerlerinde olacak yüz yüze yapılan mesleki çalışmalara öğretmenlerin katılımı zorunludur. Öğretmenler mesleki çalışmaya mazeretsiz ve raporsuz bir şekilde katılmazsa eğer devamsızlık yapmış sayılır. Bir veya iki gün göreve gelmemek, 3 - 9 gün göreve gelmemek gerekçeleriyle soruşturma açılıp ceza alabilir.  Bu cezalardan biri de kınama cezasıdır.

10 Gün Gelmeyen İstifa Etmiş Sayılacak

Seminerlerde ve normal çalışma hayatlarında öğretmenlerin istifa sayılabilecek bazı kurallar var. Bu kurallardan biri eğer mazeretsiz raporsuz 10 gün üst üste okula ya da seminerlere katılmayan öğretmenler istifa etmiş sayılıyor. Bu nedenle gelmeyecek olan öğretmenler için rapor çok önemli.

Öğretmenlere Seminerlerde Ek Ders Ücreti Var mı?

Öğretmenler seminer döneminde ek ders ödemesi alabilir. Henüz bu konuyla ilgili resmi açıklama gelmese de sene başındaki seminerlerde 15 ek ders ücreti ödenen öğretmenlere aynı ek ders ücreti yatırabilir. Açıklama geldiği gibi sitemizden paylaşacağız.

Editör: Birkan Erel