İkinci el araba satışlarında keriz silkeleme dönemi resmen başladı. Araba piyasasında 2-4 aydır beklenen düşüş yaşandı fakat satışlarda hareket yok. Yaklaşık yüzde 30 düşen araba fiyatlarına rağmen alıcı bulunamıyor. Aracını galeriye satmak isteyenlere ise dip fiyat veriliyor. Galericiler ne koparsam kar diye düşünüyor. Örneğin 1 milyon TL değerindeki araç için 800 bin TL teklif veriliyor. Aracını piyasada satamayan vatandaş ise aracını elden çıkarıyor. Galericiler bunun sebebini ise alıcı olmamasını ve işlerin durgun olması olarak gösteriyor.

Olayın içyüzü ise başka! Galericiler, işler durdu diyerek 2. el araçları stokluyor. 2024 yılında yaşanacak döviz artışı ile birlikte üretim maliyetleriyle birlikte sıfır araçlara minimum yüzde 30 zam bekleniyor.

2024 YILINDA SIFIR ARAÇLARA ZAM GELİYORikinci-el-araba

Hal böyle olunca vatandaş ikinci el arabalara yönelecek ve sektör hareketlenecek. Bu da fiyatların artmasına sebebiyet verecek.

Şimdiden düşük fiyattan araçları toplayan galericiler 2024 yılında borsada ‘keriz silkeleme’ diye tabir edilen bir uygulama ile ellerindeki araçları piyasaya sürecek.

Uzmanlar aciliyeti yoksa satmayın uyarısında bulunurken, sıfır araçlardaki yükselişe dikkAt çekiyorlar.

Sektör temsilcileri, "Şu an herhangi bir galeriye gidip aracınıza fiyat aldığınızda çok düşük bir rakam ile karşılaşıyorsunuz. Piyasanın durgun olması ile en dipten fiyat veriyorlar. Ancak 2024 yılında ikinci el otomobil pazarı hareketlenecek. Bunu bilen bazı ticaret erbabı düşük fiyattan topladıkları araçları 2024 yılının ilk çeyreği veya yarısı gibi yüksek fiyattan satışa çıkaracak. Şayet çok büyük bir ihtiyaç yoksa yok pahasına aracınızı satmamanızda fayda var" diyor.

Uzmanalr en düşük sıfır aracın 1.2 milyon TL'ye yükselmesini bekliyor.