Haber

Tası Tarağı Toplayan Antalya’nın O Köyüne Yerleşiyor! Giden Asla Dönmüyor

Antalya’nın incisi, taşı ve tarağıyla ün salmış köyde, gelenler bir kere ağırlandıktan sonra terk etmek istemiyor. Türkiye’nin en güzel köylerinden biri olan bölgede, dünyada yalnızca 3 tanesi bulunan benzersiz coğrafyasıyla kendine hayran bırakıyor. İşte o köy ve hakkında merak edilenler…

Abone Ol

Osmanlı dönemine ait ‘’Düğmeli Evler’’ olarak bilinen mimari yapısıyla, Nish Tour’un düzenlediği, Altınbeşik-Ürünlü-Ormana köyü turları kapsamında keşfediliyor.

Köy adeta bir film setini andıran manzarası doğal güzellikler ile birleşince tadından yenmez bir romantizm fırsatı sunuyor. Köy yalnızca, evleriyle değil organik tarım ve geleneksel el sanatlarıyla da nam salmış durumda.

Köy halkı kültürel mirası yaşatabilmek adına tur ile gelen ziyaretçilere atölyeler ve pazarlar kuruyor.

2019 verilerine göre nüfusu 277 olan köy, ülkemizde köyden kente göç olmasına rağmen 2007 yılından bu yana nüfusunu sabit tutmayı başarmış. 2007 yılında 224 olan nufüs, 2019 yılında 277 olarak kayda geçmiş.

Ürünlü köyüne giderken, Helenistik dönem Erymnya Antik Kenti’nin kalıntıları mevcuttur. Bölgedeki nekropol, Ormana’yı çevreleyen kaya sırtlarından oluşmaktadır.

Antalya merkez 180 km’dir ve etrafı Toros dağları ile çevrilidir. Tarihsel doku bozulmadan günümüze kadar ulaşan mimari ender bir deneyim sunmaktadır. 1994 Yılında Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Yayla Turizmi Çalıştayı’nı Ürünlü’de gerçekleştirmiş, yine aynı yıl UNESCO tarafından koruma bölgesi ilan edilmiş olan Altınbeşik Mağarası Milli Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır.

Ürünlü’nün evlerinin özellikleri, hiç bağlayıcı harç kullanılmamıştır. Ahşap ve kuru taş duvar ile yapılan evler zamanla ‘’düğmeli evler’’ adını almıştır. Bun yapıların daha önce Ermeni, Rum ve Türk ustalar tarafından yapıldığı mimarlık tarihinde bilinmektedir. Evler gayet serindir ve sağlıklıdır. Koruma önlemi alınmayan evler yüzyıllar boyu ayakta kalabilir.

Ürünlü’nün mimarı yapısında, mutfak, oturma, yatak odası gibi odalar üst katta yer alır. Neredeyse her odada davlumbazlı ocak vardır. 2010’lu yıllarda ilgisizlik nedeniyle, geleneksel konut yapısı bozulmaya başlasa da, köy halkının koruma bilinci gelişmeye başladıkça Ürünlü’nün, ‘’Düğmeli Evleri’’ hak ettiği değeri görmeye başlamıştır. Ürünlü köyüne gitmek için; Antalya’dan İbradı’ya gidin İbradı’dan köy yolları ile Ürünlü’ye ulaşın.

Hemen yakınındaki Altınbeşik Mağarası’nın Özellikleri Altınbeşik Mağarası'nın Özellikleri: Türkiye’nin 1., Avrupa’nın 3. en büyük sualtı gölü mağarası. İç kollarıyla birlikte 2200 metreye ulaşan uzunluğu. Mağara suyunun yer yer derinliği 15 metreyi buluyor. İç kısımlarda bulunan 44 metre yüksekliğindeki en büyük traverten. İlkbahar ve kış aylarında su seviyesinin yükselmesi nedeniyle ziyarete kapanıyor.

Bir gelenin geri dönmek isteyemeceği, bu eşsiz mekanı listenize eklemeyi unutmayın...