Haber

MEB’den Tüm Sistemi Kökten Etkileyecek 14 Madde! Herkesten Önce Biz Duyuruyoruz

Milli Eğitim Bakanlığı göreve Bakan Yusuf Tekin’in gelmesiyle, harekete geçerek gerek halihazırda olan sıkıntıları gerekse gelecekteki planlamaları hayata geçirmeye başladı.

Abone Ol

Cumhuriyet tarihimizde ilk kez İlkokul Müzik Okulu hayata geçiyor.

Ara tatillerin kalkması beklenmiyor. Ancak önümüzdeki yıl revize edilecek. Yüksek ihtimalle, bölgesel bir ara tatil uygulanacak. Her bölgenin iklimine göre ara tatil uygulanacak.

2025 Liselere Giriş Sınavı (LGS) sistemi revize ediliyor. Çalışmalar neticesinde yeni LGS sisteminde birkaç klasik soru sorulması planlanıyor.

Öğretmen atama sayısı yakında açıklanacak. Mülakatlar ise kesin bir şekilde bu yıl için gerçekleşecek. Mülakatların online olması bekleniyor.

Öğretmen mülakat soruları içerisinde, genel kültür, FATİH projesi, müfredat, EBA gibi soruların sorulması bekleniyor.

Okul yöneticileri (Müdür ve Müdür Yardımcısı) kadro durumlarında değişikliğe gidilecek. Önümüzdeki yıl itibarıyla okul yönetici kadro sisteminde değişikliğe gidilecek. Ortaya atılan iddialardan biri profesyonel yönetici sistemine geçilmesi fakat bu konudaki çalışmalar olgunlaşmış değil.

Öğretmenlerin alan değişikliğine gerek Milli Eğitim Bakanlığı gerekse Bakan Yusuf Tekin, sıcak bakmıyor. Ancak son kez, sınırlı bir sayıda geçişe imkan tanınabilir.

Alan değişikliği ile ilgili bir diğer beklenti, değişimin tamamen KPSS ve istifa yoluyla gerçekleşmesi.

Okul yazılı senaryolarının önümüzdeki yıl okulların ve öğretmenlerin tercihine bırakılması bekleniyor.

Müfredatta değişiklik gerçekleşiyor. 1. sınıftan 12. sınıfa kadar müfredat değişecek, yeni müfredat daha sade yapıda olacak. Yeni müfredat 15 Aralık 2023 tarihine kadar açıklanacak. Yeni müfredattan ilk etkilenecek sınıfların, 1, 5 ve 9. sınıfların olması bekleniyor.

Uzman öğretmen ve başöğretmen sistemi sil baştan düzenlenecek. Başöğretmenlik süresinin 10 yıl kısalması bekleniyor. Sınav ise tamamıyla kaldırılacak.

Bakan Yusuf Tekin’in açıklamalarına göre Öğretmenlik Meslek Kanunu Haziran 2024 tarihine kadar değişecek.

Meslekte 20. yılını dolduran öğretmenlere başöğretmenlik verilmesi planlanıyor.

Proje okullarındaki sıkıntıların giderilmesi bekleniyor. Proje okullarında kapsamlı bir değişiklik gerçekleşecek. Eski sistem ve yeni sistem harman edilerek sistemin dezavantajları ortadan kaldırılacak.

 Beden Eğitimi, Müzik ve Resim derslerinin saatleri artırılacak. Bu branşların atama durumunu etkilemesi bekleniyor.