Bu yazımızda sizlere, fibromiyalji nasıl geçer ve fibromiyalji nasıl tedavi edilir şeklindeki soruların yanıtları arasında yer alan fibromiyalji tedavisinden söz etmeye çalışacağız. Eğer siz de fibromiyalji nasıl geçer, ya da fibromiyalji nasıl tedavi edilir diyorsanız ve fibromiyalji tedavisi hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, zaman kaybetmeden fibromiyalji tedavisi ile ilgili bilgilerin aktarımını sizler için gerçekleştirmeye başlayalım.

Her şeyin öncesinde belirtelim ki, fibromiyalji nasıl geçer ve fibromiyalji nasıl tedavi edilir sorusunun yanıtı olan fibromiyalji tedavisinde net ve kesin çözüm sunan bir yöntem bulunabilmiş değildir. Depresyon ilaçlarının kullanımı, fizik tedaviler, ağrı kesici alımı gibi yöntemler, fibromiyalji tedavisinin en bilinen şekilleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak esas olan, fibromiyalji sendromu yaşayan kişinin, uzun süreli bu hastalık için bilinçlenmesinin gerekliliğidir.

Fibromiyalji

Peki, fibromiyalji sendromu yaşayan kişi neleri bilmeli? Evet, yaşanılan ağrılar gerçek ve zaman zaman çok şiddetli. Ancak, bu ağrılar ne sakatlık, ne de şekil bozukluğunun nedeni değildir. Yaşam kalitesini düşüren bir noktaları da bulunmamaktadır. Bu nedenle, fibromiyalji sendromuna neden olan ağrıların kontrolünün ve bu ağrılarla nasıl yaşanılacağının öğrenilmesi gerekmektedir. Esas olan fibromiyalji tedavisinin bu olduğu unutulmamalıdır.

Fibromiyalji sendromu yaşayan kişilerin, her şeyin öncesinde düzenli egzersiz yapmaları gerekiyor. Bu ağrılar, genellikle fibromiyalji ağrılarını ortadan kaldırıyor, öyle olmasa dahi azaltıyor. Yapmanız gereken egzersizler de öyle çok abartılı şeyler değil aslında. Yürüyüş, gevşeme, esneme, yüzme, bisiklet sürme sizin işinize yarayacak egzersizler arasında sayılabilmektedir.

Beslenmenizin de bu hastalık üzerinde önemli etkilerinin bulunduğunu belirtmeliyiz. Mesela, şeker kullanımı gerçekleştirmeyin. Alkol ve sigaradan kaçının. Kahve tüketimini azaltın. Tüketmeniz gereken şeyler, kaslarınız için gerekli vitamin ve mineralleri sağlayabilecek özelliğe sahip şeylerdir. Mesela, olabildiğince çok çiğ sebze ve meyve tüketmeye çalışın.

Uyku düzeninin de fibromiyalji tedavisindeki önemi büyük. Gündüz uyumaktan kaçınırsanız geceleri daha rahat uyursunuz. Her gün aynı saatte yatıp, aynı saatte kalkmayı alışkanlık haline getirin ki, hem bedeniniz, hem de ruhunuz rahatlasın…

Psikolojik olarak kendinizi rahatlatmanız da çok önemli. Bunun için stresten olabildiğince uzak durun. Çevrenizde sizin gibi kişilerin katıldığı tedavi grupları varsa, onlara dahil olmaya çalışın…

Editör: Halil Uzan