Ek ders ücretleri son dönemde öğretmenlerin en fazla şikayet ettiği konuların başında geliyor. Güncel piyasa şartlarında komik kalan ücretlerle ilgili bakanlık henüz bir adım atmış değil. Eğitimci yazar Yasin Görmüş ise konuya farklı bir perspektiften bakarak mevcut ek ders politikasının öğretmenler açısından sonuçları olduğunu söyledi.

Yasin Görmüş’ün açıklaması:

MEB'in ek ders ücretlerine ivedilikle el atması gerekiyor. Neden mi?

Özellikle Temmuz ayında öğretmenlerimizin ek ders ücretlerinin alım gücünde ciddi düşüş yaşanmıştı. Bunun sonrasında bu günleri öngörmüş, öğretmenlerimizin ana maaş karşılığı ders vereceği, sonrasında ise doğal olarak özel ders ve kurumlara yönelecekleri doğrultusunda uyarılarımızı yapmıştık.

Son zamanlarda bu durum giderek yaygınlaşmaya başladı. Özel ders ve kurumlara yönelen öğretmenlerimiz haftanın 3 günü okullarında diğer 3-4 günü ise özel kurumlarda görev almaktalar. Malum geçimlerini sağlayabilmek, borç yükünün altından çıkmak isteyen öğretmenlerimiz bir döner parası bile etmeyen ek derslere girme yerine, çok daha kazançlı hale gelen bu yollara yönelmekteler.

Şunu da not düşmek gerekiyor ki görevlerini fedakarca yerine getiren öğretmenlerimiz malum geçimlerini sağlamak zorundalar. Bakmaları gereken aileleri, anne baba ve çocukları olan, çeşitli sebeplerle ciddi borç yüküne girmiş on binlerce öğretmenimiz var.

Gelelim bunların sonuçlarına. Sonuçların akademik etkilerinin yanı sıra, hem öğretmenlerimiz mental olarak yorulmakta hem de özel sektörde iş arayan, atanamayan veya başka bir tabirle ataması yapılmayan öğretmenlerimizin iş kapısını kapatmakta, zorlaştırmaktalar.

Bir diğer sonuç olarak özel sektörde iş arayanlar kervanına devlet öğretmenleri de eklenince maaş piyasası ciddi oranda düşmektedir.

Bu minvalde ek ders ücretlerine ihtiyaçları ve beklentileri karşılayacak oranda gelmesi, bunun yanı sıra DYK'ların eski sisteme dönmesi zaruri hal almıştır.

Editör: Deniz Beyatlı