Eğitim Bir-Sen İsrail-Filistin savaşının ilk gününden beri kitlesel İsrail protestolarına devam ediyor. Yürüyüşler düzenleyen, basın açıklamaları yapan sendikanın Van şubesinden ise farklı bir eylem retoriği geldi. Filistin Dansı müziği olarak bilinen müziği telefonlarının zil sesi yapan öğretmenler İsrail’in Filistin’deki katliamı ve zulmünü kamusal ya da özel alanlarda her telefon çaldığında tekrar hatırlatmış olacak.

‘’Herkesi bu müziği ses tonu yapmaya davet ediyoruz’’

Kamuajans’a konuşan Eğitim Bir-Sen Van Şube Başkanı Mehmet Ali Uca geliştirilen eylem metoduyla ilgili şunları söyledi:

116 gündür Filistin'de bir vahşet yaşanıyor. İsrail vahşetine karşı 7 Ekim'den bu yana tüm Dünya'da çeşitli tepkiler var. Özellikle ülkemizde de zaman zaman yürüyüşler düzenleniyor. Filistin'e destek noktasında etkinlikler yapılıyor. Boykotlara çağrılar yapılıyor. Ve birçok alanda özellikle tiyatral alanda da yine o vahşeti sergileme noktasında Filistin halkına çok ciddi destekler oluyor. İsrail halkına da bu anlamda çok ciddi tepkiler veriliyor

Bizler de eğitim camiası olarak bu etkinliklerin tamamında rol aldık. Gerek yürüyüşlere katıldık gerekse tiyatral etkinliklerde bizzat roller aldık. Boykot çalışmalarında da yer aldık. Halkımızı boykota davet ettik. Tabi Filistin davasını orada yaşanan insanlık dramını ve soykırımını sürekli gündemde tutmak gerekiyor. Bu minvalde bizler de eğitim camiası olarak özellikle Filistin ile özdeşleşmiş olan Filistin için bir simge haline gelmiş olan bir dans var biliyorsunuz. Tüm Dünya artık bu dansı biliyor ve Filistinli olmayan Dünya halkları da artık Filistin'e destek olmak için o dansla birlikte ciddi anlamda İsrail'e tepkisini gösteriyor. Bu dansla ilgili de bir müzik geliştirildi. Bu müzik artık tüm Dünya'da söylenmeye başlandı. Çeşitli noktalarda dile getirilmeye, simge haline getirilmeye çalışıldı.

Dolayısıyla bizler de Filistin davasının farkındalığını oluşturmak ve sürekli hale getirmek için bu müziği telefonlarımıza zil sesi yapmaya karar verdik. Bu tabi yerel düzeyde yapılan bir çalışma ama eminiz ki bu zil sesinin bütün Türkiye'de belki Dünya'nın birçok noktasına ulaşacak şekilde herkesin telefonlarındaki zil sesini bu şekilde uygulayacağını umuyoruz.

Çok ciddi ve çok güzel bir farkındalık oluşturacak tabi eminiz artık herkesin evinde herkesin iş yerinde sokakta bu zil sesiyle beraber Filistin halkına ciddi anlamda bir destek oluşturacağını bunun bir furyaya dönüşeceğini ve bu furya neticesinde de Filistin davasının herkese çok hızlı bir şekilde yayılacağını düşünüyoruz. Bu anlamda bu fikri ortaya atan kardeşlerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bütün herkesi bu müziği ses tonu noktasında uygulayacağını umuyoruz. Ve herkesi bu çağrıya davet ediyoruz.

İşte Filistin direnişinin sembolü 'dabke dansı' ve müziği

Editör: Deniz Beyatlı