Birgün’ün haberine göre deprem bölgesindeki öğretmenler devletten atama bekliyor. Bu atamanın deprem dışı bölgelere ve sınavdan muaf olarak olması gerektiğini vurguluyorlar.
Deprem Mağduriyeti

6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş ve Adıyaman merkezli ve 6 ilimizin doğrudan etkilendiği deprem ülkemizde onarılması çok güç maddi kayıplara ve onarılması mümkün olmayan manevi kayıplara yol açtı. 50 binden fazla insan yaşamını yitirdi. Sayıları milyonları bulan depremzedeler ise çadır kentlerde hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor. Birçok kaynağa göre depremin ekonomik maliyeti 100 milyar doların üzerine çıkmış durumda. Yapılmaya başlanan inşaatlar bir yandan hızla sürerken bir yandan kent planlanması, şehrin kültürünün de idame ettirilmesine çalışılıyor. Bu sürecin aylar belki de yıllar alacağı göz önüne alındığında toplumun çeşitli gruplarında mağduriyetler oluşuyor.
Örneğin çadır kentlerin bazılarında elektrik olmamasından kaynaklı öğrenciler online derslere katılamıyor ve eğitimde akranlarından geride kalıyor. Deprem bölgelerinde mikrofon uzatılan birçok öğrenci eğitim hayatına nasıl devam edebileceğini ve hakkı olan kaliteli bir eğitimi alıp alamayacağını bilmiyor. Elbette tek mağduriyet yaşayanlar elbette sadece öğrenciler değil. Atanmayı bekleyen ve Kamu Personeli Seçme Sınavı’na hazırlanan birçok öğretmen de doğan fırsat eşitsizliğine dikkat çekiyor.
Koşulsuz Atama İsteniyor
Deprem bölgelerinde ikamet eden ve atanmak isteyen birçok öğretmen bugün Birgün Gazetesi’nde yayınlanan haberde devletten koşulsuz atama beklediklerini ifade ediyor. Birgün’e konuşan öğretmenler “Bizler; asrın felaketi olarak nitelendirilen depremden sağ çıkarak bir şekilde hayatta kalmayı başaran ataması yapılmayan depremzede öğretmenleriz. 13 milyondan fazla insanı etkileyen deprem felaketinde sevdiklerimizi, mesai arkadaşlarımızı, öğrencilerimizi, evimizi, işimizi, işyerlerimizi sağlığımızı, kurulu düzenimizi kaybettik. Yıllarca eğitimin ticarileşmesiyle atama sayıları düşürülerek taşeron olarak görülüp yedekte tutulduk. Yıllarca zorlu koşullarda, azgın bir emek sömürüsü altında; kimi zaman ücretli öğretmen, kimi zaman özel sektör öğretmeni olarak, kimi yerlerde sigortasız, kimi yerlerde güvencesiz, taban maaşsız, çoğu zaman da mobbinge maruz kalarak çalıştırıldık. Deprem öncesinde zorlu dediğimiz koşulları, bugün tamamen kaybetmiş bulunuyoruz”
Ataması Yapılmayan Depremzede Öğretmenler Platformu olan AYDÖP’ü kuran öğretmenler Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan muaf tutulmaları gerektiğini savunan depremzede öğretmenler deprem dışı bölgelere koşulsuz atanmasını talep ediyor.