Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü ÇEDES Projesi uzun zamandır toplumun farklı kesimlerin tepki alıyordu. Pedagojik eğitimi olmayan Diyanet personelinin okullara girmesi, eğitimde laikliğe aykırı bir uygulama oluşu gibi çeşitli eleştiriler alan proje hakkında dava açılmış olsa da yetkililer tarafından proje yürütülmeye devam ediyor.

Bazı illerde camii temizliği bazı illerde mezarlık temizliği gibi uygulamalarla gündem olan ÇEDES Projesi son olarak Bitlis’teki uygulamasıyla gündeme geldi. Bitlis’in Hizan ilçesinde Nurs Ortaokulu’nda bu tartışmaları başka bir boyuta taşıyacak bir uygulama gündeme geldi. 7. Sınıf öğrencilerine Hac ibadetini anlatmak için yapılan uygulamada öğrencilere şeytan taşlama öğretildi. Şeytan taşlamayı temsilen öğrenciler sınıfın duvarlarına taş fırlattılar.

Çedes projesi ne demek?

Çedes projesi ne demek? Açılımı ‘’Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum’’ olan ÇEDES Projesi öğrencilere ahlaki, manevi değerler kazandırmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ortak yürüttüğü projedir.

Öğrenciler ihrama girdi

Öğrencilere Hac ibadetini anlatmak için yapılan uygulamada Kâbe maketi ortaya konulurken ihrama girmiş öğrenciler Kâbe etrafından dönerek tavaf provası yaptılar. ÇEDES Projesi ve uygulamaları önümüzdeki günlerde de tartışılmaya devam edecek gibi görünüyor.

Editör: Tugay AKSOY