Enflasyon sebebiyle 2-3 yıla nazaran fiyatlar yüzde 500’e kadar arttı. Özellikle bazı ürünlerin 51 TL , 72 TL gibi rakamlarda kalması ve fiyatların giderek artması bozuk para ihtiyacını hat safhaya çıkardı. Piyasada esnaf 25, 50 kuruş ve 1 TL bulmakta zorluk çekiyor. Giderek artan enflasyon sebebiyle bozuk para ihtiyacı giderek artarken bozuk para maliyeti neredeyse üretim maliyetini geçiyor.

Bozuk Paraları Satın Alıyorlar

Esnaflar bir an önce daha yüksek tutardaki bozuk paraların basılarak tedavüle sokulmasını istiyor. 2, 5 ve 10 TL tutarında bozuk paraların para alışverişini rahatlatacağını düşünen esnaf, 50 kuruş ve 1 TL bulamadığı içi satın alma yöntemine başvurmaya başladı. Birçok esnaf ise fiyat güncellerken kağıt paralara denk gelecek şekilde yuvarlama yoluna gidiyor. Fiyat 86 TL’ye 85 TL’ye 89 TL ise 90 TL’ye yuvarlanıyor.

Esnaf bozuk paraya çare ararken bazı esnafların satın almaya başladığı bilgisi geldi. Örneği 100 TL bozuk para için bazı esnaflar 110 TL ve 120 TL ödeme yapıyor.

Gramajlarda Değişiklik Yapıldı

Daha önce 1 TL ve 50 Kuruşların gramajlarında değişiklik yapılmıştı. Böylece devlet bu madeni paraların üretiminde yüzde 33 oranında tasarruf etmişti. Yeni gelen bilgilere göre 25 Kuruşların da gramaj ve yapısında değişikliğe gidildi.

Editör: Tugay AKSOY