2016 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye 1976 yılından beri uygulamakta olduğu yaz-kış saati uygulamasını terk etmiş Danıştay’ın olumsuz kararına rağmen 2017 yılından itibaren kalıcı yaz saati uygulamasına geçilmişti. O dönemki koşullarda hükümet güneşten daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu amacıyla böyle bir uygulamaya gidildiğini açıklamıştı.

Son günlerde özellikle batı illerimizde gerek çalışanlar gerek okula giden öğrenciler, sabah evden çıktıklarında karanlık havayla karşılaşınca tartışmalar tekrardan alevlendi.

Tartışmaların sosyal medyada üst sıralara yükselmesiyle birlikte veliler ve çalışanlar ikiye bölündü. Konu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne de kanun teklif olarak CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü sunuldu.

Doğu illeri uygulamadan memnun olduklarını ifade ederken batı illerinde farklılığı gidilmesi gerektiği belirtildi. Saatlerin 1 saat geri çekilmesi durumunda okul çıkışlarının karanlığa denk geleceğini ifade eden veliler, herhangi bir şey değişmeyeceğini hatta taşımalı okullarda çocukların her yer kapandığı saatlerde eve geleceğini ifade ettiler.

Batıda çocukların erken okula gittiğini fakat bir süre sonra havanın aydınlandığını belirten veliler, doğuda öğrencilerin okuldan çıkmasına yakın havanın kararmasından yakındılar.

Yaz-Kış Saati Uygulamasına Çözüm Önerisikis-saati-uygulamasi

Ülkenin batı kısmında kalan illerdeki veli ve çalışanlar sabah erken saatlerde köpek gibi tehlikelerin olduğunu belirtirken, çözüm önerisi olarak batıda ve doğuda farklı saatlerin uygulanması gerektiği belirtildi.

Veliler kış aylarında batıda saatlerin 1 saat geriye çekilmesini isterken, doğuda aynen devam etmesini talep ettiler.

Konuya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan destek geldi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan İmamoğlu şu ifadelere yer verdi;

“Kararı alan ortada yok, kararın mantığı yok, tasarruf desen hiç yok… Bu anlamsız yaz saati uygulamasının hiçbir faydası olmadığı gibi, güvenlik sorununa yol açıyor, herkesi depresif hale getiriyor, çalışanı öğrenciyi güne kötü başlatıyor. ARTIK VAZGEÇİN BU UYGULAMADAN!”

Editör: Tugay AKSOY