Bakan Tekin, eğitimin temeline öğretmen seçiminin konulması gerektiğini vurguladı ve "öğretmeni seçerken de ben hem akademik anlamda yani uzmanlık alanıyla ilgili olarak alan bilgisini iyi tesis edebilmeliyiz." dedi.

Adalet ve Şeffaflık Vurgusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adalet vurgusuna değinen Bakan Tekin, mülakat mekanizmasının adil, objektif ve şeffaf olması gerektiğini belirtti. Mülakatta sadece mülakat notuyla atama yapılmasını doğru bulmadıklarını, bu etkinin %50'ye düşürüleceğini açıkladı.

Yeni Mülakat Sisteminin Detayları

Mülakat komisyonlarında alan uzmanı ve tecrübeli öğretmenlerin yer alacağını ifade eden Tekin, adayların mülakat sırasında jüri üyelerini bilmeyeceğini, bu sayede adaletli bir sistem oluşturmayı hedeflediklerini dile getirdi.

"Aday kendi mülakatında bulunacak jüri üyelerinin, komisyon üyelerinin kim olduğunu bilmeyecek. Komisyon üyeleri de önüne sabahleyin gelecek adayın kim olduğunu bilmeyecek, biz kendisine sadece numara vermiş olacağız."

İtiraz Mekanizması ve Kamera Kaydı

Tekin, mülakatlar sırasında itiraz mekanizmasının bulunacağını, aynı zamanda kamera kaydının da olacağını belirtti. Tüm değerlendirme detaylarının bir kılavuzda yayımlanacağını söyledi.

Mülakatın Değerlendirme Başlıkları

Mülakatta değerlendirilecek başlıkların; ders anlatma, iletişim, problem çözme ve tutum ile değerleri aktarabilme becerisi olacağını belirten Tekin, bu kriterlerle öğretmen adaylarının notunun belirleneceğini ifade etti.

Öğretmen İhtiyaçları ve Norm Kadro Yönetmeliği

Bakan Tekin, öğretmen ihtiyaçlarına göre bir norm kadro yönetmeliği olduğunu, bu yönetmelikle hangi branştan kaç öğretmen atanacağını belirlediklerini açıkladı. Ayrıca, sözleşmeli öğretmen sürecinde mülakat mekanizmasının olmadığını da belirtti.

Editör: Tugay AKSOY