Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Mahmut Özer’in ardından 4 Haziran 2023 tarihinde göreve başladı. O günden bugüne 146 gündür görevde olan Tekin, 11. Kalkınma Planından 2 önemli maddeyi yürürlüğe soktu. Bilindiği üzere 11. Kalkınma Planı 2023 itibarıyla sonlanacak ve 2024 tarihi itibarıyla yeni plan hayata geçecek.

Bakan Tekin, göreve geldiğinden bu yana mülakat sebebiyle sert eleştirilere maruz kalıyor. Bir diğer eleştiri ise öğrencilerden geldi. Öğrenciler özellikle sınıf tekrarı ve Türkçe dersinde 70 puan ortalama şartından mutsuz olmuştu.

Öğrenciler ve veliler tarafından Ziya Selçuk geri dönsün etiket çalışması başlatılırken, birçok düzenlemenin Bakan Selçuk döneminde 11. Kalkınma Planına alındığından habersizlerdi.

MEB’de öülakat konusundaki olumsuz hava devam ederken, 11. Kalkınma Planına bakıldığında Yusuf Tekin’in hayata geçirdiği birçok uygulamanın bu plana bağlı bir şekilde yapıldığı ortaya çıkıyor.

11. Kalkınma Plan’ında doğrudan yer alan ve Yusuf Tekin döneminde geçen maddeler;

  • Açık öğretim liselerine öğrenci geçişi zorlaştırıldı.
  • Lise son sınıflara okula devam zorunluluğu geldi.

Dolaylı yoldan ise Türkçe eğitiminde kalitenin artırılması ve İngilizce eğitimiyle ilgili düzenlemeler yer alıyor.

Bakan Tekin, katılmış olduğu programlarda İngilizceyi doğru öğrenebilmek için Türkçeyi güzelce öğrenmenin gerekliliğinin altını çizmişti. Bakan, bu konudaki düşüncelerini bilimsel çalışmalar ile ortaya koymuştu.

Böylece Bakan Tekin, 146 günlük görev süresinde dikkat çekici 2 maddenin yürürlüğe geçmesinde önemli bir rol oynamış oldu.

Editör: Tugay AKSOY