Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin daha önce katılmış olduğu Ülke TV’deki yayında eğitim sistemi hakkında açıklamalarda bulunmuştu. Bakan Tekin, ‘’Eğitim sisteminde çok fazla değişiklik yapılıyor’’ eleştirilerine şu yanıt vermişti:

‘’Bu eleştirilerin temelinde, eğitimle ilgili araştırmalar sürekli var, yoğun bir şekilde yapılıyor. 86 milyon vatandaşımızın tamamı eğitim ile ilgili bir projeksiyon geliştirerek doğru olan budur diyor. Herkes kendi doğrusunu mutlak doğru kabul ederek devletten de buna uymasını bekliyor.

Bu bize özgü değil dünyanın her yerinde böyle, Finlandiya’daki muadillerimiz de bize aynı şeyi söylemişlerdi. Eğitimin tartışılması kötü bir şey değil. Çünkü eğitim durağan değildir. Dinamiktir ve sürekli kendisini geliştirmesi gereken bir sektörden bahsediyoruz.’’ demişti.

Bakan Yusuf Tekin’in bu açıklamalarının ardından eğitim dünyasında köklü bir değişiklik olacak yorumları yapılmıştı. Bakan Tekin’in göreve gelir gelmez, Türkçe barajını 70 yapması, sınıflarda telefon kullanımını yasaklaması ve sınıf tekrarı gibi konularda düzenleme yapması yeni müfredatın adeta habercisi olmuştu.

Bakan Tekin Yeni Müfredatı Erzurum’da Duyurdu

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Erzurum'da 15 Temmuz Milli İrade Salonu'nda düzenlenen Atatürk Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde gündemden eğitime bir çok konuya değindi. Dikkat çeken detaylardan biri ise müfredat açıklaması oldu. Daha önce de bunun sinyalini veren Bakan Tekin şu açıklamayı yaptı:

"Öğretmenlik alan derslerindeki ortalamalara baktığımızda, lisans programlarından mezun olan çocuklarımızın ortalamalarının çok da yüzümüzü güldürmediğini görüyoruz. Dolayısıyla benim üniversitelerden istirhamım budur. Daha önemli istirhamım ise öğretmenliğe kaynak teşkil eden lisans programlarından beklentilerimizin birincisi, alan uzmanı arkadaşlar yetiştirilsin, ikincisi ve benim önemsediğim kısmı, madem bu arkadaşlarımızın Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde istihdam edilmesini istiyoruz; bu arada bu salondaki öğretmenlik hayali kuran, öğretmen olmak isteyen arkadaşlara da öğüdüm olsun; Milli Eğitim Bakanlığının kendince bir eğitim-öğretim politikası var ve bunun somut belgeleri Talim ve Terbiye Kurulu tarafından alınmış, kamuoyunda müfredat diye bilinen bizim programlarımızda ve internet sitesinde mevcuttur.

Yani biz 9. sınıf matematik öğrenen bir çocuktan beklediğimiz kazanımlar neler? Ya da Türk dili edebiyatı dersi alan bir çocuktan beklentimiz, ondan beklediğimiz kazanımlar neler? Bunları eğitim fakültelerinden, öğretmenliğe kaynak teşkil eden fakültelerden ve bize öğretmenlik başvurusu yapan arkadaşlardan bunları incelemesini istiyorum."

Bakan Tekin, konuşmasının devamında Kasım sonunda yeni müfredatın açıklanacağı belirtti.

Editör: Tugay AKSOY