Bütçe görüşmelerinde muhalefete, “Sizin ‘tarikat, cemaat’ dediğiniz, bizim ‘STK’ dediğimiz yapılarla toplasanız 10 tane protokolümüz vardır” diyen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e yönelik tepkiler sürüyor. İstanbul Barosu, Bakan Yusuf Tekin hakkında suç duyurusunda bulundu.

Soruşturma Açılarak Kamu Davası Açılsın!

İstanbul Barosu Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in o açıklamarına çok sert çıktı. Bakan Yusuf Tekin hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Ardından soruşturma başlatılarak kamu davası açılmasını talep etti.

Tarikat ve cemaatlerle protokol yapmaya devam edeceklerini söyleyen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e yönelik tepkiler büyüyor. İstanbul Barosu, Yusuf Tekin hakkında suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen dilekçede, “laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti olan cumhuriyete yönelik faaliyet” şikayet gerekçesi gösterildi.

Baronun suç duyurusu dilekçesinde, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın tarikat yapılanmaları ile işbirliği yapmasına karşı çıkanların ulusal, üniter ve laik Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni yıkmaya yönelik terörle ilişkilendirilmeye çalışılması kabul edilemez. Üstelik cumhuriyetimizin kuruluşunun ilk yıllarında ve yakın tarihimizde laik cumhuriyeti yıkmaya yönelik gerici ayaklanmalar ve ayaklanma girişimleri olmuştur” denildi.

Bu Faaliyetler Kanunlara Aykırı

Dilekçede, “Bakanlığın işbirliği yaptığı vakıf ve derneklerin tarikat yapılanması içinde olmalarının veya bunların vakıf, dernek, sivil toplum kuruluşu veya herhangi bir ad altında faaliyet göstermelerinin 677 sayılı kanuna aykırı olduğu” vurgulandı:

“Anayasa, 430 ve 677 sayılı Devrim Kanunları, Milli Eğitim Temel Kanunu ve Türk Medeni Kanunu’nun doğru uygulanması ve laik cumhuriyet hukukuna aykırı faaliyet yürüten tüm yapılanmaların faaliyetlerine son verilmesi zorunlu iken; tarikat ve cemaat yapıları ile protokol yapıldığının söylenmesi, Türk Ceza Kanunu kapsamında da suç teşkil etmektedir. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. İlgili hakkında soruşturma başlatılarak kamu davası açılmasını talep ederiz.”

Editör: Birkan Erel