17 Aralık Pazar 2023 günü MEB bütçesi TBMM genel kuruluna gelecek. Hemen öncesinde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin adeta ablukaya alındı. Birçok siyasi Bakan Tekin’e öğretmen atamalarının mülakatsız ve yeterli sayıda yapılması için baskı yapıyor.

Devlet Bahçeli: Tüm öğretmenler kadroya

MHP Lideri ve Cumhur İttifak’ı ortağı Devlet Bahçeli öğretmen atamalarıyla ilgili hafta içinde verdiği demeçte sözleşmeli ya da ücretli öğretmen kalmaması gerektiğini tüm öğretmenlerin kademe kademe kadroya geçmesi gerektiğini vurgulamıştı. Bahçeli’nin iktidar için öneminin partisinin aldığı oyun çok üzerinde olması kadro bekleyen öğretmenler arasında heyecan yarattı.

CHP lideri Özel: Mülakatın kaldırılmasını savunuyoruz

Cumhuriyet Halk Partisi’nin çiçeği burnunda genel başkanı Özel de bu hafta atama ve mülakatlarla ilgili açıklama yapan siyasi liderler arasında yer aldı. Özel açıklamasında ‘Biz Öğretmenlik Meslek Kanunu diye çok mücadele ettik. Bu mücadelemize rağmen bir Meslek Kanunu çıktı ama beklentileri karşılamadı. Biz, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun mutlaka iyileştirilerek yeniden düzenlenmesini, aynı işi yapan öğretmenlerin farklı özlük haklarına, unvanlara çalıştırılmasına engel olunmasını, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik uygulamasının sonlandırılmasını, öğretmenlerin tamamının kadrolu hale getirilmesini ve mülakatın mutlaka kaldırılmasını savunuyoruz. Bunu savunmaya, anlatmaya devam edeceğiz. Yaparlarsa yaparlar. Yapmazlarsa iktidara gelip biz yapacağız.’ Dedi.

Akşener: 100. Yılda 100 bin atama

İyi Parti Genel Başkanı Akşener; grup toplantısında meslektaşı öğretmenlere geniş yer verdi. Akşener ‘’Öğretmenlerimizin bir meslektaşı olarak bugün Gazi meclisimizde bir yanım gururlanırken bir yanım ise öğretmenlerimize yaşatılan çilenin karşısında büyük bir hüzünle doluyor. Bizi bugünlere getiren yolun taşlarını döşeyen öğretmenlerimizi yılın 364 günü yok sayıp sadece 24 Kasım’da laf olsun diye ananlar öğretmenlik mesleğinin önemini anlamamakta hala ısrar ediyor. 24 Kasım’da öğretmenlerin yüzünün bir nebze de olsa gülebilmesi için iyi parti olarak gazi meclisimize iyi parti olarak öğretmenler gününde 1 maaş ikramiye verilmesi, eğitime hazırlık ödeneğiyle ek ders ücretlerinin arttırılması ve 100 bin öğretmen atmasının gerçekleştirilmesi içi önergeler verdi. Ancak maalesef AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. 2023’te öğretmenlere verilen eğitime hazırlık ödeneği 1400 tl. 2022’de 1325 liraymış. Artış %5.6. merkez bankası bile 2023 enflasyonunun %65i aşacağını söylüyor. 1400 tl ile öğretmenler eğitime nasıl hazırlanacak?  Bu ödeneği kafi gören arttırılmasının aleyhine oy verenlerin hesapla da vicdanla da bağları kalmamış. Evet bizim önerilerimizi reddettiler. Peki kendilerini ne yapıyorlar? Hiçbir şey. Bugün atama bekleyen 1 milyon öğretmen var.

Editör: Deniz Beyatlı