Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in  önlük ile ilgili yaptığı açıklamalara TÖBSEN’den en sert tepki geldi. Detaylar haberimizde…

Önlük Dayatmasına Sendikadan Ambargo

Milli Eğitim Bakanlığı beyaz önlük giyilmeli yönündeki kararı uygulamaya koydu. Hatta resmiyete kavuşurken Bakan Tekin öğretmenler gününde öğretmenlere beyaz önlük hediye olarak dağıtılacak vaadiyle de öğretmenlerin gönlünü fethetmeye çalıştı. Ancak TÖBSEN bu karar hiç sıcak bakmıyor. MEB öğretmenler bedenleri bile istedi, her şey onaylandı ancak sendika tepkiler konusunda dur durak bilmiyor.

Beyaz Önlük Kesinlikle Kabul Edilmemeli

Yapılan açıklamalarda bakanlığın beyaz önlük dayatmasının kesinlikle kabul edilemeyeceğini duyurdu. İşte o açıklamalar;

MEB 24 Kasım'da Öğretmenler Günü'nde öğretmenlere önlük hediye edileceğinden dolayı okul müdürlüklerinden öğretmenin beden ölçülerinin alınmasını talep etmiştir. MEB’in uğraşması ve kafa yorması gereken bariz biçimde sıradanlaşan halk çocuklarının eğitim öğretim dışına çıkmasına neden olan fırsat eşitizliğidir, MEB’in uğraşması gerek bir öğün yemek ile eğitim öğretime devam eden çocukların sorunlarıdır, deprem bölgesinde eğitimin fiili olarak bitme durumudur. Mülakat yerine liyakati nasıl sağlarım sorusuna cevap bulmaktır. Öğretmenin özlük ve ekonomik haklarıdır.

Milli Eğitim Bakanlığının ideolojik kaygılar üzerinden öğretmeni tek tipleştirmeye ve kendi istekleri doğrultusunda yeni bir öğretmen kimliği yaratmaya çalıştığının farkındayız. Oysa eğitimde yapısal sorunlar, bilimden uzak müfredat ve öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaşması gibi güncel konular vardır. Tek tip öğretmen yaratma kaygısının altında yatan gerici bir eğitim sisteminin olduğunu biliyoruz. Özellikle kadın öğretmenlerin giyim kuşamlarını kontrol etmek ve mücadele ile kazanılmış haklarını, örneğin; pantolon giyme hakkının önüne geçmeyi istemek beyaz önlük dayatmasının ana nedenlerinden birisidir.

Bunun sadece bir başlangıç olduğunu ve arkasından sonradan da kazanılmış birçok hakkın gasp edilmesine kadar gidileceğinin farkındayız. Sendikamız Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası 05.09.2023 tarihinde serbest kılık kıyafet  eylem kararını almış ve bu eylem kararını alırken beyaz önlük dayatmasına karşı da eylem kararı almıştı. Öğretmenliği sadece bilgi veren olarak basit bir şekilde tanımlayan, öğretmenin emeğini değersizleştiren, öğretmenler odası toplantıları gibi sadece yüzeysel görüntülerle öğretmenlik mesleğinin sorularını çözeceğine inanan bir Milli Eğitim Bakanlığı anlayışı ile karşı karşıyayız."

Editör: Birkan Erel