Yaklaşık 2 yıldır bozuk paralar Türkiye gündeminden düşmüyor. Artan enflasyon ve maliyetler karşısında değişiklikler yaşanırken esnaf ayak uydurmakta güçlük çekiyor. Enflasyon sebebiyle Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı ile bozuk para sıkıntısı başlamıştı. Esnafta bu noktada 2, 5 ve10 TL’lik madeni paraların basılmasını istemişti. Ancak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan yeni madeni paralara onay çıkmadı.

Bir değişiklik de darphane tarafından gerçekleştirildi. 50 kuruş ve 1 TL’lerin gramajları yüzde 30 oranında azaltılarak madeni paraların üretiminde tasarruf edildi. Bu durum otomatlarda kısa süreli bir soruna sebebiyet vermiş bazı otomatlar incelen demir paraları tanıyamamıştı.

Bozuk para biriktirenlere, geçtiğimiz hafta 1 TL ve 50 Kuruş’un değerinin üzerinde esnaf tarafından alındığını duyurmuştuk. Artan zamlar sebebiyle küsuratlı kalan ürünler bozuk para krizinin patlamasına neden oldu.

Esnaf Bozuk Para Almaya Başladı1-TL-50-KURUS

Müşterilerine verecek madeni para bulamayan esnaf çareyi bozuk para almakta buldu. Elazığ’da bir fırıncı 100 TL’lik bozuk para getirene 110 TL ödeyeceğini açıkladı.

Dükkanın camına da ilanı asan fırıncı "Dün 3 bin liraya yakın bir bozuk para geldi. Bu yazıyı yazdırmadan önce kimse bize kağıt para bozdurmuyordu" diye konuştu.

10 yıldır fırında çalıştığını belirten Yusuf Altındağ, "Burada bozuk para sıkıntısı yaşıyoruz. Bundan dolayı da böyle bir kampanya başlattık. Poğaçalarımız 7 lira ekmek ise 14 lira. Alışveriş yapanlar tüm para veriyor ama bizde bozuk para olmuyor. Alışveriş yapanlara 1 lira eksik ver desen vermez aynı zamanda fazlasını da almıyorlar. Bu yüzden patronumuz da bu kampanyayı başlattı.

Bu gelişmelerin ardından ülkenin farklı yerlerinde de benzer uygulamaların başlaması bekleniyor.

Hangi Esnaflar Bozuk Para Alıyor?

Bozuk para ihtiyacı olan birçok esnaf bulunuyor. Bunlar arasında pazarcılar, marketler, kıraathaneler ve fırın gibi esnaflar yer alıyor. Vatandaş ise şimdi çocuklarının kumbarasında biriken binlerce TL tutarındaki bozuk paraları daha yüksekten satmak için esnaf arıyor.

Editör: Tugay AKSOY