Öğretmenlere Özel Yeni Eğitim Programı Geliyor Öğretmenlere Özel Yeni Eğitim Programı Geliyor
Atanan öğretmenler 3 yıl boyunca sözleşmeli öğretmen olarak çalışmaktadırlar. Öğretmenler 3 yılı tamamlamalarının ardından 1 yıl da görevlendirildikleri okulda çalışarak kadrolu öğretmen statüsüne geçmektedirler. Sözleşmeli öğretmenler kadrolu öğretmenler ile benzer yasal haklara sahiptirler. Eşit hakların ve çalışma şeklinin yanında dezavantaj olarak bazı ücret farklılıkları söz konusudur. Sözleşmeli öğretmen olabilmek için temel olarak KPSS’den minimum 50 puan almak, memurluğu engelleyecek ceza almamış olmak ve 657 sayılı kanunun 48. maddesindeki şartı taşıyor olmak gerekmektedir. Sözleşmeli ve ücretli öğretmenler arasında birçok fark bulunmaktadır. Ücretli öğretmenlerin kadroya geçiş hakkı bulunmamaktadır. Sözleşmeli öğretmenlik ise kadroya geçiş aşaması sürecidir.

Sözleşmeli Öğretmen Başvuru Tarihleri 2023

2023 yılında sözleşmeli öğretmenlik başvuru tarihleri geçtiğimiz Nisan ayında son buldu. 45 bin öğretmen atamasına ilişkin mülakat yapıldı ve sonuçlar 18 Nisan’da açıklandı. Öğretmenler tercihlerini 2-6 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirecek. Sözleşmeli öğretmen atama sonuçları 8 Mayıs 2023 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından duyurulacak.

Sözleşmeli Öğretmen Olmak İçin Ne Yapmalıyız?

Öğretmenler sözleşmeli öğretmen olmak için ne yapılması gerektiğini sıklıkla merak ediyor. Sözleşmeli öğretmenlik süreci MEB tarafından yönetiliyor. Sözleşmeli öğretmen olabilmek için ön başvuruda bulunmak gerekiyor. Ardından ilan açılırsa adaylar sözlü mülakata çağırılıyor. Sözlü mülakat sınavını başarıyla geçen adaylar, ihtiyaç duyulan yerlere atanarak mesleklerini icra ediyorlar.

Öğretmenlik Ön Başvuru Nasıl Yapılır?

Öğretmenlik ön başvurusu MEB’in kadroya ilişkin ilanı açtığı andan itibaren yapılabiliyor. Bu tarih en son atama ilanına göre geçmiş bulunmakta. Adaylar 1 Nisan tarihine kadar ilkatama.meb.gov.tr üzerinden başvurularını gerçekleştirdi. Sınav merkezleri ise 4 Nisan’da açıklanmıştı. Önümüzdeki günlerde herhangi bir değişiklik olmaz ise öğretmenlerin yine ilkatama.meb.gov.tr üzerinden sözleşmeli öğretmenlik ön başvurusu yapması bekleniyor. En son atama 103 farklı alanda yapıldı ve en geniş kontenjan 7.878 adayla sınıf öğretmenliğine ayrıldı.

Sözleşmeli Öğretmen Kaç Yıl Sonra Kadroya Geçer?

Sözleşmeli öğretmenler göreve başladıklarından itibaren 3 yıl sonra kadroya geçmektedirler. Öğretmenlerin kadroya geçirilme işlemleri MEB tarafından yürütülür. Aynı zamanda kadroya geçiş kararnameye göre yapılmakta, sözleşmeler feshedildikten sonra MEBBİS üzerinden kadroya geçiş işlemi tamamlanır ve yeni şifreler kadrolu öğretmenlere verilir.

3 Yılını Dolduran Sözleşmeli Öğretmen İl İçi Tayin İsteyebilir Mi?

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme yönetmeliğine göre sözleşmeli öğretmenler 3 yılı doldurmalarının ardından il için tayin isteyebilmektedirler.

Sözleşmeli Öğretmenler Ne Kadar Maaş Alıyor?

Sözleşmeli öğretmenler kadrolu öğretmenlerden daha düşük maaş almaktadırlar. Günümüzde ortalama göreve başlayan bir öğretmen 12.500 TL bandında bir maaş almaktadır. Kadrolu öğretmenler ise 16 bin TL’ye yakın maaş almaktadırlar.

Formasyon Olmadan Sözleşmeli Öğretmen Olunur Mu?

Sözleşmeli öğretmen olmak için öğretmenlik formasyonunuz olması şarttır. Yani formasyon olmadan sözleşmeli öğretmen olamazsınız. Ancak ücretli öğretmenliklere başvuru yapabilirsiniz. Sözleşmeli öğretmen olacak kişiler için KPSS puanı ve formasyon alması şarttır.

Ücretli Öğretmen Kadroya Alınacak Mı?

Ücretli öğretmenler ders saati başına ücret almaktadırlar. Okullar kar tatiline dahi ayrılsa ücretli öğretmenler ödeme almazlar, aynı zamanda resmi tatillerde de ücret ödenmemektedir. Ancak son aylarda ücretli öğretmenlerin de kadroya geçebilmeleri için ciddi talepler vardır. Yine de Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’den ücretli öğretmenlerin kadroya geçişi ile ilgili olumlu bir açıklaması olmamıştır. Ücretli öğretmenlerin yakın bir tarihte kadroya alınması beklenmemektedir.

Editör: TE Bilisim