Piyasadaki madeni paralar içinde 5, 10, 25, 50 Kuruş ve 1 TL ile neredeyse hiçbir şey alınamazken bu paraların hurda değeri kendi değerinin üstüne çıkmış durumda. Cumhuriyet’in 100.yılının anısına basılan 5 TL piyasada dolaşıma girdi. Birçok vatandaş kuruşlu madeni paraların tedavülden kalkarken bozuk 5 TL’nin işlerine yarayacağı yönünde görüş bildirdi.

Banknotlar arasında ise 500 TL’lik bir banknotun basılıp piyasaya sürülmesi noktasında neredeyse tüm ekonomistler hem fikir. Dolaşımdaki madeni paralar ve kağıt banknotlar ihtiyacı karşılamadan uzak. Bankaya giden vatandaş bir tomar parayla ayrılmak zorunda kalıyor. Bu durum yeni kağıt banknot basılması gerektiği gerçeğinin altını çiziyor.

Vatandaşlara kullanım kolaylığı olması açısından yeni banknot ve madeni para basılması kadar yaşanan enflasyonun önlenmesi de gerekiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na atanan Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan'ın bu konudaki çalışmaları ise sürüyor.

Yeni banknota Cumhurbaşkanı engeli

Tedavüle alınacak 500 TL veya daha yüksek kağıt paraların TL’deki değer kaybının açık bir göstergesi olacağı yönünde görüşe sahip iktidar kanadı yeni para basmak konusunda gerekli adımları atmıyor. Adeta iktidarın yıllardır sürdürdüğü ekonomik modelin yenilgisinin kabulü anlamına gelecek durumu iktidar geciktirebildiği kadar geciktirmek peşinde. Ekonomistler ise kullanışsız paraların tedavülden kalkarken vatandaşın kullanımını kolaylaştıracak paraların basılması konusunda hemfikir.

Editör: Deniz Beyatlı