Hayatında herkesin bir kere sorduğu sürekli araç kullananların ise artık düşünmeyi bıraktığı o küçük levhaların ne işe yaradığını açıklıyoruz. Bu küçük beyaz levhalar Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından bölgeyi tanımla amacıyla kullanılıyor. Herkesin gördüğü ancak anlamını bilmediği bu levhalar bir gün hayatınızı kurtarabilir…

Şehirlerarası otoyol kenarlarına konumlanan üzerinde bazı rakamların olduğu bu küçük tabelaların, üzerlerindeki rakamlarına anlamlarını öğrenmeleri acil durumlarda ciddi fayda sağlayabilir.

Yol Kenarındaki Küçük Beyaz Tabelalar (Kontrol Kesim Levhası)

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) bakım yolarına dahil yollar üzerinde kullanılan küçük beyaz tabela ya da resmi adıyla kontrol kesim levhası, yolun tanımlanması için kullanılıyor. KGM yol kaynaklı sorunların belirlenmesi bu kodlar ile sağlıyor.

Levha üzerindeki rakamlar ise karayolunun adı, kesim numarasını ve yolun kaçıncı kilometresinde olduğunu ifade ediyor. Bu bilgiler, yolu tanımlamak ve yol üzerinde olası bir sorunun tam nerede olduğunu tanımlamak için ciddi kolaylık sağlıyor.

Örnek vermek gerekirse, yukarıdaki resimde 100 karayolunun 03 kontrol kesim noktasını, aşağı kısımda yer alan 024 ise kaçıncı kilometre olduğunu belirtiyor.