Din Eğitimi videolarını izlemeyen öğretmenlerin ücretleri kesilecek mi? ÖBA’da gerçekleştirilen eğitimin altında ne yatıyor? İşte MEB’in videoları birleştirilmesiyle gelen yenilikler ve daha fazlası…

Din Eğitimi Videosunu İzlemeyene Ücret Yok!

İlk açıklamalara göre videolar ayrı ayrı olacaktı. Ardından bazı öğretmenler sosyal medyada din eğitimi videolarını izlemeyeceği konusunda gündem yarattı. Sadece din videosunu izlemeyerek onun parasını almayıp diğer derslerin ödemelerini almak düşüncelerindeydiler. Ancak MEB planlaması buna izin vermedi. Son anda değişen program ile dersler tek video üzerinde toplandı. Bu sayede “Temel Eğitim ve Ortaöğretim Kurumlarında Din Eğitim ve Öğretimi videolarını izlemek de zorunlu olmuş oldu.

Seminer Programının 900 TL ek ders adı altında ödemesi olacak. Ancak Din Eğitim ve Öğretim dersini izlemeyen bir öğretmen bu paradan mahrum kalacak. Öğretmenler arasında da bu durum laiklik karşıtı olarak adlandırılmaya başlandı. Çünkü Din Eğitimi videolarını zorunlu olarak izletmeye çalışan MEB’in bu tutumunu yanlış buluyorlar.

Demokratik İşleyişi Engel Bir Uygulama mı?

Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Veysel Beyazadam’ın iddialarına göre demokratik işleyişe engel olan bir uygulama olduğunu söylüyor. İşte Beyazadam’ın açıklamaları;

“Yayınlanan seminer programın sonunda tüm branş öğretmenlerine din eğitimi yer alıyor. Bu anayasanın laiklik ilkesine aykırı. Ayrıca çevrimiçi olarak parça parça hazırlanan videoları izlemediğinizde, izlemediğiniz kısmını ücretli kesiliyordu. Biz, genel merkezimizin aldığı karar bu din eğitimi videolarını izlememe kararı aldık ve o dersin ücretinden feragat ettik. Bakanlık hemen yeni bir düzenlemeyle altı parça videoyu tek parça haline getirdi ve sonda olan din eğitimi ikinci sıraya aldı. Yani herhangi birini izlemediğinizde video eğitimini tamamlayamıyorsunuz ve hiçbir ücret de alamıyorsunuz. Bunlar öğretmen arkadaşlarımıza hakarettir, bunlar eğitim emekçilerine hakarettir. Bu şekilde, metazori bir biçimde yol alamazsınız. İdeolojik yaklaşım, dayatma var. Toplumun özellikle bu konuya eğilmeye, basını, aydınları, üniversite camiasını bu konuya eğilmeye, düşünmeye davet ediyoruz"