Ülkemizde özellikle kendi suyunu kendi çıkaran su abonelerini yakından ilgilendiren bir karar alındı. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Muğla’da bir otel işletmesinin civardaki bir kaynak suyunu kullanıp ardından atığını şehir atık su şebekesine tahliye edince, belediye ekiplerince 755 bin TL ceza kesildi. Otel işletmesi yıllarca bu usulsüzlüğü yaparken, gerçek otel 2018 yılında devir olunca çıktı.

Bunun üzerine yeni işletme sahibi önceki döneme ait cezayı ödememek için dava açtı. Yerel mahkeme davayı reddetti fakat istinaf mahkemesi yalnızca devralındıktan sonraki su bedelinin ödenmesi yönünde karar aldı.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi de istinafın kararını onaylayarak, "Kendi taşınmazındaki kuyudan su çıkararak kullanılan kişi ve kuruluşlardan kaçak su bedeli alınamayacağı, üretilen atık suyun kanalizasyon tesislerine verilmesi halinde atık su bedeli alınabileceğini’’ belirten bir açıklama yaptı.

Bu karar ile birlikte su tahliyesinde yeni bir dönem başlamış oldu. Kendi mülkünden su çıkaranlardan kaçak su bedeli alınmayacak fakat üretilen atık suyu kanalizasyona verenlerden atık su bedeli alınacak.