Uzman ve Başöğretmenliğe ilişkin öğretmenlikte kariyer basamaklarında ilerlemeye ilişkin aşamalar yeniden yayınlandı. Bu aşamalara göre ilk aşamada eğitime başvurular alınıyor ve ilk şart olan öğretmen olma ve kıdem şartına bakılıyor.

İkinci ve Üçüncü Aşama Süreci Uzatıyor

İkinci aşamaya geçtiğimizde öğretmenlerin mesleki gelişim şartları sisteme giriyor ve değerlendiriliyor. Bu süreç üçüncü ve son aşamayla devam ediyor.

Üçüncü aşama da ise sınav/sınavdan muafiyet başvuruları alınmaktadır. Bu aşamada, öğretmenlik kariyer basamaklarında ilerlemeye ilişkin belirlenen şartlar ile sınav muafiyeti değerlendirilmektedir. Bu sebeple sınavdan muaf olanların da başvuruda bulunması gerekmektedir. Aşamaların bu kadar uzun olmasının nedeni başvuru süreleri boyunca daha çok öğretmenin bu şartlardan yararlanma ihtimalini arttırmak oluyor.

Öğretmenlik Kariyer Basamakları Şartları Neler?

Öğretmenlik kariyer basamaklarında ilerlemeye ilişkin şartlar, Öğretmenlik Meslek Kanunu ve bu Kanun’un ilgili hükümleri doğrultusunda hazırlanan Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği ile belirlenmiştir.

Öğretmen olmak: Eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmen (okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları dâhil) olmak.

  • Kıdem: Uzman öğretmenlik için öğretmenlikte 10 yıl, başöğretmenlik için ise uzman öğretmenlikte 10 yıl kıdeme sahip olmak.
  • Disiplin: Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmamak.
  • Eğitim: Uzman öğretmenlik için 180 saat, başöğretmenlik için 240 saat eğitim almış olmak.
  • Mesleki gelişim çalışması: Uzman öğretmen ve başöğretmenlik için öngörülen mesleki gelişim çalışmalarını yapmış olmak.
  • Sınav: Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için düzenlenen sınavda 70 ve üzeri puan almak.
  • Sınavdan muafiyet: Uzman öğretmenlik için yüksek lisans eğitimini, başöğretmenlik için doktora eğitimini tamamlamış olmak.