Toplu Sözleşme Görüşmeleri sürerken mutabakata varılan maddeler gündem oldu. Detayları haberimizde paylaştık…

Memur-Sen Hükümet Görüşmelerinde Mutabakat Maddeleri

  Memur-Sen ile hükümet arasında yapılan çalışmalar sonucu kısmi bir uzlaşı sağlandı. Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yaptığı açıklama da “bazı maddelerde mutabakat sağladık” ifadelerini kullandı. 11 hizmet kolunda sözleşme uzlaşısı sağlandı ancak genel olarak anlaşma sağlanamadı. Özellikle memur ve memur emeklisinin beklediği zam oranları hakkında tartışmalar büyüyor. Henüz bir uzlaşma mümkün gözükmüyor. İşte O Maddelerden En Önemlileri
  • Mali Haklarda İlave Artış Sağlandı: Görüşmeler sonucunda, farklı unvanlara sahip kamu çalışanları için mali haklarda ilave artış sağlandı. Mühendislerden, müdür yardımcılarına; avukatlardan, veteriner hekimlere kadar birçok unvanın mali haklarında iyileştirmeler yapıldı. Ayrıca, geçmiş altı dönemin kazanımlarının da korunacağı belirtildi.
  • Dereceye 3600 Ek Gösterge: Toplu sözleşme kapsamında dikkat çeken bir diğer konu ise 1. dereceye 3600 ek gösterge talebi oldu. Bu talep toplu sözleşme dönemi içerisinde kabul edildi ve kamu görevlilerinin ek gösterge talepleri karşılanmış oldu.
  • 4688 Sayılı Kanunun Toplu Sözleşme Döneminde Çalışılması: Kamu çalışanlarının uzun süredir eleştirdiği ve değişmesini istediği 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ile ilgili de önemli bir gelişme yaşandı. Toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında bu yasanın değişmesi için uzlaşma sağlandı.

Zam Oranları Enflasyonun Yanından Bile Geçmiyor

Zam oranları da en dikkat çekici konulardan biri oldu. Kamu İşveren Heyeti'nin teklifi olan %15 + %10 (2024 için) ve %6 + %5 (2025 için) zam teklifine sendika başkanları ve kamu görevlileri tarafından olumsuz tepkiler gelmişti. Enflasyon dikkate alınmadan yapılan teklifler memur ve memur emeklisinin morallerini bozmuş bazı sendikalar katılmama eylemi alırken Hükümet ile görüşmeler yapan Memur-Sen yetkileri ise tepkiler yağdırmıştı. Hakem kuruluna giden görüşme sonucunu 31 Ağustos’ta göreceğiz.