Öneriye göre, Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) İsveç'in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi ile bazı uluslararası anlaşmalar gündemin ilk sıralarına alındı.

İsveç'in NATO Üyeliği Kabul Edildi

TBMM’de gerçekleşen oylama da 346 milletvekili oy kullandı. Milletvekillerinden 287'si kabul, 55'i ret oyu kullandı. 4 vekil ise çekimser oy verdi. Bunun sonunda Türkiye İsveç'in NATO üyeliğini kabul etmiş oldu.

İsveç'in NATO'ya üyeliğine ilişkin Katılım Protokolü, 26 Aralık 2023 günü Meclis Dışişleri Komisyonu'nda kabul edilmişti. Komisyondaki oylamada AKP, CHP ve MHP teklifin kabulü yönünde oy kullanırken, İYİ Parti ve Saadet Partisi “hayır” oyu kullanmıştı.

Macaristan Kaldı

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, İsveç’in NATO’ya üyeliğini görüşmek üzere Başbakan Ulf Kristersson'a davet mektubu gönderdiğini duyurdu. 

Orban, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "İsveç’in NATO’ya katılımı konusunda müzakerelerde bulunmak üzere bugün Başbakan Ulf Kristersson’a Macaristan’a ziyaret gerçekleştirmesi için davet mektubu gönderdim." ifadesini kullandı.

İsveç’in NATO’ya üyeliğinin, Macar parlamentosunda 2023’ün sonbaharında görüşülmesi bekleniyordu ancak İsveç’te bazı milletvekillerinin Budapeşte yönetimine ilişkin ifadeleri, taraflar arasında gerginliğe yol açmış, bu nedenle de süreç uzamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Çok Sert Tepki Göstermişti! Sözünden Döndü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine toplantısının ardından açıklama yapmıştı. Açıklamada Erdoğan; "İsveç'te Kuranı-ı Kerim'e yönelik saldırıların hiç bir insani temelle bağdaşması mümkün değil. Bu nefret suçunun polis kontrolünde işlenmesi çok vahim" diyerek İsveç'e tepki gösterdi. Ancak zaman geçtikçe ABD görüşmeleri başladı ve bazı şartlar neticesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan İsveç’in üyeliğini kabul edileceğini söyledi. Bugün itibariyle de NATO üyeliği için TBMM’den onay geldi.