Günümüzde yaşanılan yoğun tempo içerisinde kendinizi kaybetmeniz elbette olası bir durum. İş hayatında yaşanılan sıkıntılar, okul hayatında küçük çaplı da olsa meydana gelen başarısızlıklar ruhsal sağlığınızı bozmaya yetmekte. Ancak ruhsal sağlık deyip de geçmemek de gerek. Çünkü kimi zaman ruhsal hastalıklar, fiziksel hastalıklardan daha tehlikeli olabilmekteler. Ruhsal hastalıklardan korunmak için size anlatacağımız tüyoları uygulayabilirsiniz. İşte, o tüyolar…

Kendinize Zaman Ayırın

Sadece işkolik ya da derskolik bir yaşam şekli, ihtiyaç duyduğunuz aktivitelerden uzak kalmanıza ve bu da ruhunuzun aç kalmasına neden olur. Bir işten para kazanmak ne kadar önemliyse kendinize zaman ayırarak ruhunuzu şımartmanız da bir o kadar önemli…

Hoşgörülü ve Sabırlı Olun

İnsanların her dediğine kulak asmamalısınız. Kimi zaman insanlar size haksız ithamlarda bulunabilir ya da hiç hak etmediğiniz sözler yöneltebilir. Tüm bunları hoşgörüyle karşılayarak kafaya takmama sanatını yani sabırlı olmayı uygulamış olursunuz.

Belirsizlikler Yaratmayın

Elbette geleceğe dair planlamalar yapmak en doğal hakkınız. Ancak bu planlamaları kesinlikle şu saate, şu zaman gerçekleşecek diye de yapmamalısınız. Çünkü planlarınız suya düştüğü zaman büyük bir hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

Rahat Olun

Bazen yasakları çiğnemeniz gerekir. Elbette, çiğnenmemesi gereken kurallar vardır. Ancak çiğnenince size zarar vermeyecek kuralları çiğnemeniz, özgüveninizin artmasına yardımcı olacaktır.

Sorumlulukları Asla Es Geçmeyin

Kurallar çiğnenmek içindir, ancak sizin yapmaya mecbur olduğunuz, olmazsa olmaz sorumluluklarınız olabilir. Örneğin yaptığınız bir işlemde meydana gelen hatayı başkalarına yüklemek yerine bu sorumluluğu kendi üzerinize almalısınız.

Zorluklara Göğüs Gerin

Bir iş yapmak istiyorsunuz, ancak bu iş size biraz zor geliyor diye yılmamalısınız. Eğer siz ne kadar direnç gösterirseniz, karşınıza çıkacak sıkıntılara karşı da aynı şekilde dirençli olacaksınız. Bu yüzden bazı işlerde “ben yapamam” telkinlerinden uzak durmalısınız.

Hayallere Değil, Gerçeklere Odaklanın

“Gerçek dünya acımasızdır.” derler. Bu söz kesinlikle doğrudur. Ancak gerçek dünyayı yani kendi gerçek dünyanızı siz oluşturduğunuz zaman bu doğruluk kendini imha eder. Eğer asla gerçekleşmeyecek şeylerin hayalini kurarsanız, yarattığınız dünya oldukça acımasız olacaktır. Örneğin, siz yurt dışına çıkmak istiyorsunuz, ancak herhangi bir yabancı dil bilmiyorsunuz. Bu dili öğrenmediğiniz müddetçe yurt dışı fikrinizden kesinlikle vazgeçmelisiniz. ,

Kendinizle Barışık Olun

Aynaya her baktığınızda vücudunuzda kusurlar aramaya çalışmanız, git gide kendinizden memnun olmamanıza ve kendinizi değiştirmek için uygun olmayan yollara girmenize neden olur. Genellikle başkalarıyla kendinizi karşılaştırma işlemleri yaptığınızda kendinizden nefret etmeye çalışırsınız. Bunu yapmayın. Kendinizi siz olduğunuz için sevin. Eğer illa ki karşılaştırma yapmak isterseniz sizden kötü durumda olan insanlarla karşılaştırma yapabilmeniz mümkün.

İletişimi İhmal Etmeyin

Çevrenizden git gide uzaklaşırsanız, sadece kendi kabuğunuza çekilirsiniz. Yalnızlık, kimseyle tek kelime etmemek hayali arkadaşlar yaratmanıza ve büyük psikolojik rahatsızlıklara sebebiyet verir. Bu yüzden en azından günde 10 dakika bir yakınınızla görüşmenizde fayda var.