Ayrıca bakanlıktan yapılan açıklamada, "Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı Genelgesi"nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandığı anımsatıldı. İşte detaylar...

PARDUS İçin Sözleşme İmzalandı!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürlüğü ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) arasında milli işletim sistemi PARDUS'un okullarda yaygınlaştırılması amacıyla sözleşme imzalandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı Genelgesi"nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandığı anımsatıldı.

Bu kapsamda, MEB YEĞİTEK Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK ULAKBİM arasında milli işletim sistemi PARDUS'un okullarda yaygınlaştırılması amacıyla sözleşme imzalandığı belirtildi.

YEĞİTEK Genel Müdürü Mustafa Canlı, gençlerin sadece kapalı lisanslı platformları kullanmalarını istemediklerini vurgulayarak, yerli ve milli platformlarla kendilerini geliştirebilmeleri, kendilerine bir dünya kurabilmeleri için ULAKBİM ile imzaladıkları sözleşmeyi çok değerli bulduklarını ifade etti.

Sınıflardaki etkileşimli tahtalardaki mevcut uygulamaların yerlileştirilmesi ve güncellenmesinin önemine değinen Canlı, "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılımların kullanımını yaygınlaştırma çalışmalarımıza bu sürece yeni özellikler, kabiliyetler, performanslar ekleyerek devam edeceğimizi ifade etmek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü Mehmet Mirat Satoğlu da "Açık kaynak teknolojileri gençlerimiz için sadece bir ürün değil, artık bir hareket. Öğrencilerimizin erken yaşlarda bu teknolojiler ile tanışması büyük bir avantaj. Amacımız sadece bir işletim sistemi kurmak değil, eğitimi yaygınlaştırmak. Dolayısıyla bütün yan ürünleriyle, üretimiyle ve eğitim araçlarıyla bu hareket 650 bin etkileşimli tahtaya yayıldığında dünya için de bir örnek olacak." ifadelerini kullandı.

Sözleşme, Bakanlığa bağlı okullardaki etkileşimli tahtalara özel hazırlanan milli işletim sistemi PARDUS'un yeni ve daha gelişmiş özelliklerle donatılmasını, yaygınlaştırılma çalışmalarının yapılmasını, PARDUS yüklü tahtaların daha geniş ölçekte merkezi yönetiminin sağlanması ve ÖBA üzerinden sunulmuş PARDUS etkileşimli uzaktan eğitim içeriklerinin yeni geliştirmeler doğrultusunda güncellenmesini kapsıyor.

PARDUS Nedir?

İşletim sistemi için bilgisayarın kullanılmasını sağlayan en temel yazılım ifadesini kullanabiliriz. Hepimizin birçok defa duyduğu XP, Windows 7, Windows 10, Ubuntu, MacOS, iOS, Android, Windows Phone vb. kavramlar birer işletim sistemidir.

Linux olarak adlandırılan şey aslında işletim sistemi çekirdeğidir. Bu çekirdek üzerine tasarlanan ve kullanıcıların işlemleri görsel olarak daha kolay yapmasını sağlayan ana yazılımlara Linux Tabanlı İşletim Sistemi denilmektedir. Debian, Ubuntu, Fedora, LinuxMint, Elemantary, XUbuntu, vb. işletim sistemleri linux tabanlıdır. Çekirdek düzeyinde yapılan işler aynıdır, sadece kullanıcı tarafında görsel farklılıklar olmaktadır.

Pardus İşletim Sistemi, TÜBİTAK tarafından geliştirilen linux tabanlı bir işletim sistemidir. Ülkemiz tarafından geliştirilmesinden dolayı milli işletim sistemimizdir. Adını Anadolu Parsı'nın bilimsel adı olan Panthera Pardus Tulliana'dan almaktadır. Temeli 2003 yılında atılan Pardus, internet üzerinden ücretsiz indirilebilen, hızlı ve kolay kurulan, eski bilgisayar sistemlerinde bile rahatlıkla kullanılabilen, güvenli bir işletim sistemidir.