Yeni eğitim yılında uygulanacak olan kararla birlikte lise seviyesindeki tüm sınavlar artık yazılı olarak yapılacak. Bu değişikliğin ardında, 6698 Sayılı Kanun ile korunan kişisel verilere yönelik hassasiyet yatıyor. Kişisel verilerin rızasız işlenmesi artık sadece kanunla belirlenen durumlar dışında mümkün olmayacak.

Ortak Yazılı Sınav Dönemi Başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni kararıyla birlikte il, ilçe ve okul genelinde ortak yazılı sınavlar uygulanacak. Bakanlık, eğitim yılının başında hangi sınıf ve derslerde ortak sınav yapılacağını duyuracak. Bu sınavlar okullarda görev yapan öğretmenler tarafından gerçekleştirilip değerlendirilecek.

Sınıf Geçme Koşullarında Büyük Değişiklik

Yeni eğitim-öğretim yılında liselerdeki devamsızlık koşulları ve sınıf geçme şartları da yeniden düzenlendi. Artık 50 ortalamayla sınıf geçme uygulaması sonlandırılıyor. Yeni düzenlemeye göre, yıl sonu başarı puanı 50 olan öğrenciler en fazla 1 dersten başarısız olduğunda bir üst sınıfa doğrudan geçebilecek. Ancak ders ortalaması 50 olan öğrencilerin 4 ders ve üzerinde başarısız dersi bulunması halinde sınıf tekrarı yapması gerekecek.

"Yeni sınav ve başarı sistemine göre, 6 dersten fazla başarısız dersi bulunan öğrencilerin sınıf tekrarı yapması zorunlu olacak. Bu kural 2023-2024 eğitim-öğretim yılından itibaren kademeli olarak hayata geçirilecek."

Devamsızlıkta Sıkı Tedbirler

Liselerde artık devamsızlık affı uygulaması kaldırıldı. Öğrenciler, izinsiz gerçekleştirdiği her devamsızlık günü için 1 saat fazla sosyal sorumluluk çalışması yapmak zorunda olacak.