Millî Eğitim Bakanlığı'nın uzman öğretmenlik sınavı için talep ettiği ücret, Memur Sen ve Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ali Yalçın tarafından eleştirildi. Peki, neden bu talep geldi ve geçmiş yıllarda durum neydi?

Ali Yalçın'dan MEB'e Başvuru

Memur Sen ve Eğitim Bir Sen (EBS) Genel Başkanı Ali Yalçın, Millî Eğitim Bakanlığı'na uzman öğretmenlik kariyer basamakları yazılı sınavı için yapılan başvurularda sınav ücreti alınmamasını talep ettiğini belirtti.

Eğitim-Bir-Sen olarak Millî Eğitim Bakanlığı’na başvuruda bulunarak, Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı’na katılacak adaylardan sınav ücreti alınmamasını talep ettik.

Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı Ücreti

Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı (ÖKBYS) Uygulama Kılavuzu'na göre, sınav için 530 TL ücret talep edilmektedir. Ancak, geçen yıl bu sınav için adaylardan herhangi bir ücret talep edilmediğini belirten Yalçın, bu durumun adil olmadığını vurguladı.

Sınav Ücretinin Hakkaniyetle Bağdaşmadığı Vurgusu

Ali Yalçın, kariyer uzman yardımcılığı gibi mesleğe giriş niteliğindeki sınavlarda genellikle ücret alınmadığına dikkat çekerek, millî eğitim uzmanlığı sınavında da adaylardan sınav ücreti alınmadığını hatırlattı. Kariyer ve liyakat temelli öğretmenlik mesleğinde ilerlemek için yapılan bu sınavın zorunlu olduğunu belirten Yalçın, zorunlu bir sınav için ücret talep edilmesinin adaletle bağdaşmadığına vurgu yaptı.

Bu nedenle, Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı’na katılacak adaylardan sınav ücreti alınmaması için düzenleme yapılmalıdır.