Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında eğitim sistemine dair birçok köklü değişiklik yapılacağının sinyalini vermişti. MEB tarafından dün gece yarısı yayınlanan yeni yönetmelik bunun kanıtı oldu. Okul öncesi öğretmenleri başta olmak üzere bazı kesimlerce eleştirilen değişiklikleri kimileri de takdirle karşıladı.

Sınıf geçme notunda değişiklik

Bakan Tekin, sınıf tekrarını geri getireceklerini çok önce duyurmuştu. Yeni yönetmelikte eğitimin içeriğine dair yapılan en büyük değişikliklerden biri sınıf geçme yeterlilik puanı oldu. Eskiden yılsonu başarı puanı 40 olan öğrenci sınıf geçmeye hak kazanırken yeni yönetmelikle bu puan 50’ye yükseltildi. Bu eğitim öğretim yılıyla birlikte yıl sonu başarı puanı 50’nin altında kalan öğrenci sınıf tekrarına mahkum.

Türkçe Dersi özelinde ise dersi geçebilmek için en az 70 alma zorunluluğu getirildi. 70 alamayan öğrenci Türkçe dersini bundan sonra geçemeyecek.

Bakan Tekin: Farklı bir beklenti içine girmeyin

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, daha önceki demeçlerinde devamsızlığa af olmayacağını çok kez vurguladı. Konuyla ilgili farklı bir beklenti içine girmeyin diyen Tekin hem öğrencileri hem velileri uyarmıştı. Yeni yönetmelikle birlikte devamsızlık affı da tarih oldu.

Bakan Tekin konuyla ilgili ortaöğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerden sınıf tekrarı olmamasından kaynaklı yaşanan sorunlar konusunda geri dönüş aldıklarını ifade ederken bu konunun hali hazırda gündemlerinde olduğunu sözlerine eklemişti. Sınıf tekrarı olmaması konusundaki eleştirileri ciddiye alan Bakan Tekin önceki demeçlerine uygun düzenlemeyi de yapmış oldu.

Bakan Tekin'den Yeni Türkçe Açıklaması

Bakan Yusuf Tekin bugün, Türkçe dersindeki 70 puan barajı hakkında şu açıklamayı yaptı, "Çocuklarımızın önce ana dilini, ana dil becerilerini geliştirmelerini arzu ediyoruz. Sizi, sizden çok düşündüğümüz için belki biraz sizin rahatsız olduğunuz bu tür kararları alıyoruz" ifadelerini kullandı.