Kemik kanseri son derece nadir görülen kötü huylu bir kanser türüdür. hastalık görülen her 100 kanser vakasından 1 tanesi olarak istatistiklere geçmektedir.

Kemik kanseri teorik olarak vücuttaki tüm kemiklerde gözlenebilmektedir ancak yoğunluklu olarak leğen kemiği, bacak ve kol kemikleri gibi hacimli ve uzun kemikleri etkilemektedir.

Kemik kanserinin oluşturduğu en büyük risklerden biri yakındaki organlara yayılmasıdır. Öyle ki bazı durumlarda kemik kanseri son derece uzak olsa bile ciğerlere kadar sıçrayabilmektedir. Bu nedenle bu kanserin teşhis edildiği an kontrol altına alınması çok önemlidir.

Bu kemik kanserlerinin bazı türleri sadece çocuklarda görülmektedir. Bunun dışında hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülen kemik kanseri türleri de mevcuttur. Bu hastalığın durumuna göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Kemik Kanserinin Sebepleri

Kemik kanseri farklı sebeplerden dolayı gözlenebilir. Bu sebepler genetik olabileceği gibi daha önce radyasyona maruz kalınması durumunda da gözlenebilir.

Kişide kemik kanserinin oluşmasına sebep olabilecek durumlar:

  • Genetik Faktörler
  • Daha önce herhangi bir sebeple radyoterapi alarak radyasyona maruz kalmış olmak
  • Özellikle çocukluk döneminde oluşan ve nadir görülen rahatsızlıklara yakalanmak

kişilerde kemik kanseri oluşumunun başlıca nedenleri arasında gösterilmektedir.

Kemik kanserinin genetik faktörler tarafından ortaya çıkması durumunda genellikle çocukluk durumunda da belirli spesifik hastalıklar görülür. Örneğin göbek fıtığı ile doğan bebeklerde kemik kanseri oluşumunun son derece yüksek olduğu gözlenmiştir.

Bunun dışında radyasyonun kanser yapıcı etkisi bilinmektedir. Radyasyona maruz kalınan radyoterapilerin bir kanserli hücreyi öldürürken kemik gibi farklı bölgelerde kanserli hücrelerin oluşmasını sağlaması ihtimaller dahilindedir. Bu gibi durumlarda radyoterapi uygulanan kişilerin diğer organları ve uzuvları da düzenli olarak kanser riskine karşı kontrol edilmektedir.

Kemik Kanserinin Belirtileri ve Türleri Nelerdir?

Kemik kanseri kötü huylu bir tümördür ve maalesef genellikle geç keşfedilmektedir. Bunun sebebi çoğu kötü huylu tümörde olduğu gibi bunun da sıklıkla ağrı ya da sızlama yapmamasıdır.

Bu durum meme kanseri gibi farklı kanser türlerinde de görülmektedir. Bütün bunlara rağmen kemik kanserinin de bazı durumlarda belirtileri olmaktadır. Bu noktada kişinin kendini iyi analiz etmesi çok önemlidir. İşte bu belirtiler:

  • Zamanla artan ve özellikle geceleri ortaya çıkan ağrılar
  • Kanserli bölgenin etrafında şişlik ya da iltihap durumu
  • Kanserli kemik bir eklem bölgesine yakınsa ya da direkt bir eklem bölgesiyse hareketlerde kısıtlama
  • Yorgunluk
  • Kontrolsüz Kilo Kaybı

Kemik kanserinin kendi içinde de üç farklı türü vardır. Bu türler arasında tedavi ve yaklaşım farklılıkları görülmektedir. Bu üç farklı kategori:

  • Osteosarkom
  • Kondrosarkom
  • Ewing Sarkom

olarak ayrılmaktadır.

Kemik Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kemik kanserinin tedavisinde hastanın durumu çok önemlidir. Bazı hastalık durumlarında kanser hücrelerinin sadece radyoterapi ile yok edilmesi mümkündür. Hatta bazı hastalarda ilaç tedavisi bile mümkün olmaktadır.

Bunun için kanserli bölümün henüz tam gelişmemiş olması önemlidir. Durumu ciddi olan hastalarda ise cerrahi müdahale ve radyoterapi aynı anda gerekli olabilir. Kişinin durumuna göre önce cerrahi tedavi ile ilgili kemik bölgesi çıkarılır. Ardından kalan kanserli hücreler radyoterapi ile yok edilir.

Cerrahi ile çıkarılan kemik yerine biyomalzeme yerleştirilir. Bu malzemeler seramik özellik gösterir ve mekanik özellikler olarak insan kemiği ile çok yakın değerlere sahiptir.

Biyoinert olan bu dolgu kemiğin içinde herhangi bir reaksiyona girmeden kişinin hayatı boyunca durma yeteneğine sahiptir. Bu şekilde çıkarılan kemiğin yerini tutar.