Çocukların yaratıcılıklarının farkına varmadan büyütüldüğü bir zamandayız. Ezberletici eğitim sistemi ile çocukların gökkuşağı gibi yaratıcı fikirleri değiştirilip tek renk şeklini alıyor. Ama bu değiştirilemeyecek bir şey değil. Sizde daha yaratıcı olmamızı sağlayan bu yöntemler ile kendinizi ve çocuklarınızı keşfedin.

Yaratıcılık İçin Neler Yapabiliriz?

Yürümek

Sizi mutlu edecek bir yerde ya da doğada yapacağınız bir yürüyüş size iyi gelecektir. Gününüzün bir bölümünü yürüyüş yapmaya ayırmanız kendinizle ilgili bazı konular hakkında düşünebilir ve sizin için daha olumlu sonuçlar verebilecek kararlar alabilirsiniz. Kendinizde sürekli ve devamlı yaptığınız yürüyüşlerin faydalarını göreceksinizdir. Yürüyüş yapmanın sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden bahsetmeden de olmaz tabi. Düzenli yapılan yürüyüşler sayesinde hipertansiyon, kardiyovasküler gibi birçok hastalıktan da koruyor.

Müzik

Müzik ruhun gıdasıdır. Ruhunuzu besleyin. Müzik dinlenirken insanın aklına harika fikirler gelir. Bazı konulara farklı bakış açıları kazanırsınız mutlu olursunuz ve mutlu olmak yaratıcılığı etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Ayrıca müzik dinlerken özellikle sevdiğiniz tarzda müzikleri dinlemeniz sakin kalmanızı da sağlar. Sadece dinlemek değil aynı zamanda müzik yapmak da yaratıcılığınızı artırır. Bir enstrüman kullanabilmek ya da şarkı söylemek de size iyi gelecek kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.

Yazı Yazmak

Yazı yazmak içinizden gelenleri kâğıda dökmenizdir. Kendi düşüncelerinizi kendiniz ile sohbet ederek anlamanızı sağlar. Günlük tutmak da yaratıcılığı artıran etkinlikler arasında yer alır. Çocuklarınıza daha küçük yaştan itibaren günlük tutma alışkanlığını aşılamanızı tavsiye ederiz küçük yaştan yazı yazma alışkanlığı edinmiş olacaktır.

Uyumak

Yaratıcı olabilmek için uyku ihtiyacımızı karşılayacak şekilde düzenli uyumaya dikkat edilmelidir. Bu durum kafanızın daha rahat olmasını sağlayacaktır. Yıllar geçtikçe üstlendiğimiz sorumluluklarımızda artmaktadır omuzlarımızda ki yükün de arttığını hissediyoruz ve bu durum ne yazık ki yaratıcılık ya da farklı konular için kendimize ayırdığımız zaman da azalıyor bu da birçoğumuzun yaratıcılığının maalesef çocukluk döneminde kalmasına neden oluyor.

Çocukların yaratıcılığı büyüklere göre daha fazladır bunu çevremizdeki çocuklardan kendi çocuklarımızdan da fark edebiliyoruz. Bazı istisnai durumlarda var tabi ki. Daha yaratıcı fikirler bulabilmek için de düzenli uyumak gerekir. Bazen gün içinde dinlenmek için kısa bir süreliğine de uyumanın faydalarını göreceksinizdir. Bu uykular sizi günün geri kalanında daha yaratıcı ve canlı olmanıza katkı sağlayacaktır.

Risk Almak

Risk almak yaratıcılık için hayatı önem taşır. Yeni şeyler yapmak için risk almak gerekir. Risk almak hayatın her aşamasında karşımıza çıkan bir olgudur. Bazen insanlar risk almaktan çekinirler. Risk almama nedenlerini 4 madde de inceleyebiliriz

  • Korkaklık
  • Çevrenin etkisi
  • Vizyon
  • Reaktif düşünme

1. Korkaklık; Doğuştan gelen bir özelliktir. İnsanlara bir anda risk almayı öğretemeyiz. Eğer şimdiden risk alamazsak gelecekte kötü kararlar alabilir ve yanlış tercihler verebiliriz.

2. Çevrenin etkisi; yaşadığınız çevre size yanlış fikirler verebilir bunun için dikkatli olmak gerekir. Kendinizle ilgili kararlar verirken yaşadığınız ortamı konumu değiştirmek size yeni kararlar alırken yardımcı olacaktır.

3. Vizyon; işte tüm bu koşulların altında yatan en büyük sebep ise vizyonumuzun düşük olmasıdır. Hayatımızın her alanında küçük düşünmek, ileriyi görememek...

4. Reaktif düşünme; ortada bir sorun olduğu bilindiği görüldüğü halde, geçerli ve sorunu çözecek bir çözüm üretememe durumudur.

Risk almak, “Neden risk alamıyorum?” diye kendimize sormak lazım ilk önce. Yukarıda sıralanan özelliklerden bir ya da bir kaçını sizde kendinizde görüyorsanız o zaman bunları bertaraf etmeye çalışmakla işe başlamalısınız...