Bursa’ın Yıldırım ilçesine bağlı olan Cumalıkızık köyü turizm başarısıyla adeta göz kamaştırıyor. Bursa’dan yaklaşık 11 kilometre uzaklıkta olan ünlü köy Uludağ’ın eteklerinde konumlanıyor. Bursa’nın bir turizm markasına dönüşmekte olan Cumalıkızık 2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen köy, 2014’de Dünya Mirası olarak tescil edilmişti.cumalikizik-2021

700 yıllık bir geçmişi olan köyde tarihi doku harika korunmuştur. Erken Osmanlı dönemine ait mimarı tasarım doğal güzelliklerle buluşunca ortaya eşsiz bir mekan çıkartıyor.

Rivayetlere göre Osman Bey, köyün kurulduğu günün Cuma günü olması nedeniyle köye Cumalıkızık adını vermiştir. Birçok filme ve diziye konu olan köy, her geçen yıl ziyaretçisini artırarak bir turizm cennetine dönüşmüştür.

Yaklaşık 700 kişinin yaşadığı köy Cumartesi ve Pazar günleri ortalama 50 bin yıllık ise 1 milyonun üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Köy bu yönüyle Bayburt, Gümüşhane ve Çankırı gibi illeri geride bırakıyor.

Cumalıkızık’ta Neler Var?cumalikizik-koy

Cumalıkızık’ta tarihi evler, yürüyüş yolları, müze, 55 yeme-içme mekanı ve 130 hediyelik eşya tezgahı bulunuyor.

Köy hem Bursa’dan hem de farklı illerden ziyaretçi akınına uğruyor.

Cumalıkızık’a Nasıl Gidilir?

  • 1. yol: Kent meydanından kalkan Cumalıkızık minibüsleriyle doğrudan köye ulaşılabilir.
  • 2. yol: Bursa'nın birçok noktasında durağı olan metroya binerek Cumalıkızık-Değirmenönü durağında inebilir ve minibüse aktarma yaparak 5 dakika içerisinde köye ulaşabilirsiniz
  • 3. yol: Özel araçla Ankara yolu istikametinden Cumalıkızık yönlendirmeleriyle ulaşım sağlanabilir.