Psikolojik birçok rahatsızlık bulunmaktadır. Bunlardan birisi de bipolar bozukluktur. Peki, bipolar bozukluk tam olarak nedir ve tedavisi var mıdır?

Bipolar Bozukluk

Bipolar bozukluk kişi üzerinde uzun bir süre etkisini 3 farklı şekilde gösteren bir duygu durum bozukluğudur. Bu bozukluk çoğu zaman iki uçlu duygu durum bozukluğu olarak da geçmektedir. Bipolar bozukluğun kendini gösterdiği 3 dönem şöyledir;

1. Depresyon

2. Manik atak

3. Hipomani

Bipolar Bozuklukta Depresyon Evresi

Bu depresyon türü halk arasında bilinen klasik depresyondan değildir. Bu döneme çöküş dönemi de denir. Kişi üzerinde en az 2 hafta süre ile şu belirtiler vardır;

1. Uyumaya dalmakta güçlük veya çok uyuma

2. İştah artışı ya da iştah azalması

3. Üzüntülü, karamsar, suçlu ve endişeli hissetme

4. Enerji kaybı,

5. Çevreye ve arkadaşlara yönelik ilgi kaybı,

6. Özensizlik,

7. Dikkat eksikliği,

8. Ölme isteği, intihar planları ve intihara kalkışma.

Bu belirtilerin hiçbiri tek başına ya da toplu bir şekilde bipolar bozukluk belirtisi değildir. Bu belirtiler normal bir depresyon hastasında da görülür. Bu yüzden bu belirtileri 2 haftadır yaşıyorsanız bu sizin kesin bipolar olduğunuzu göstermez bipolar bozukluğa sahipseniz en az 1 manik atak ya da hipomani dönemi yaşanmış olması gerekir.

Bipolar Bozuklukta Manik Atak Evresi

Manik dönem, yükseliş veya alevlenme dönemi depresyonun tam zıt şeklidir. Kişi çevresinin de fark edeceği kadar enerjik, mutlu veya sinirli olabilir. Bu dönemin belirtileri şunlardır;

1. Uyuma isteğinde azalma,

2. Fazla hareket, aşırı hareket etme isteği,

3. Aşırı sevinçli olmak,

4. Sinirli olmak,

5. Kontrolsüz alınan kararlar ve kontrolsüz para harcama,

6. Kontrolsüz cinsel ilişki,

7. Aşırı alkol tüketimi,

8. Kendini aşırı önemli birisi gibi hissetme veya kişinin kendisini olduğundan çok daha yüksekte görmesi,

9. Aşırı hızlı düşünce geçişi,

10. Dikkat eksikliği,

11. Yeni ve riskli fikirler ürütmek.

Bu belirtileri en az 1 haftadır yaşıyor olunması ve en az 3 tane belirtiyi taşıyor olmak gerekir. Bipolar bozukluğun tipine göre bu dönem daha sakin geçebilir.

Bipolar Bozuklukta Hipomani Evresi

Hipomani depresyon ve manik atağın karışımı olan bir dönemdir. Kişi kendisini birkaç gün içinde hem aşırı mutlu hem de üzgün hissedebilir. Bu durum gün içerisinde de olabilir. Gün içinde de kişi bu duyguları ani geçişler ile yaşayabilir.

Bipolar Bozukluk Türleri

Bipolar bozukluk kendi içinde 3’e ayrılı. Bunlar; bipolar tip 1, bipolar tip 2 ve siklotimiktir.

Bipolar tip 1: En az 1 manik atak döneminin olduğu ve manik atak öncesi hipomani veya depresyonun da yer aldığı türdür. Bipolar tip 1’de hasta manik döneminde psikoz durumlara kadar gidebilir.

Bipolar tip 2: Hastalar genelde 2 ila 3 hafta değişen sürelerde depresyon yaşarlar. Tip 2’de manik atak mevcut değildir. Depresyon ve hipomani ile oluşan bir tiptir. Depresyonun en az 4 günü hasta hipomani belirtileri verir.

Siklotimik: En az 2 sene depresyon veya manik atağın mevcut olması siklotimi bozukluk geçerlidir. Bu bozuklukta belirtiler daha hafif seyreder. Kişi hasta olmadığı süre içerisinde normal bir insan ile aynıdır. Her bir dönem başlayıp 2 hafta kendisini gösterir. Atak süreleri eşit olmayabilir. Manik atak dönemi diğer bipolar tiplerine göre daha hafif seyreder.

Bipolar Bozukluk Tedavisi

Bipolar bozukluk tamamen geçen bir bozukluk değildir. Verilen ilaçlar depresyon, mani ya da hipomani döneminin daha sakin geçmesini ya da bu atak dönemlerinin ertelenmesini sağlar.